De ondertekening van de fusieovereenkomst is een feit. De vertegenwoordigers van de 'oude' parochies poseren.
De ondertekening van de fusieovereenkomst is een feit. De vertegenwoordigers van de 'oude' parochies poseren. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT

Christus Koning is naam nieuwe regioparochie

ZUNDERT - De spreekwoordelijke kogel is door de kerk. Christus Koning is de naam van de nieuwe parochie voor de gehele regio Zundert. Met de fusie verdwijnen de drie ‘oude’ parochies: de Heilige Trudoparochie in Zundert, de Heilige Bavoparochie in Rijsbergen en de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Klein Zundert. De namen van de kerkgebouwen blijven gehandhaafd.


DOOR ADDO SPRANGERS


Afgelopen maandagavond werd het fusiedocument officieel ondertekend door afgevaardigden van de drie parochies. Dit ging geheel coronaproef. Ieder parochievertegenwoordiger kwam afzonderlijk naar de pastorie in Zundert om het document te tekenen.

De nieuwe naam van Christus Koning is volgens pastoor Hans van Geel gekozen omdat zij zich verbindt ten volle aan haar leidsman, de vredevorst. “De nieuwe parochie kiest er dan voor om de oorsprong van geloof, Christus zelf, het begin te laten zijn van de nieuwe parochie.” Hij licht de keuze voor de naam Christus Koning verder toe: “Het hoogfeest van Christus Koning van het Heelal werd in 1925 door Paus Pius ingesteld om het gezag van Christus tegenover een wereld in de greep van atheïsme en ongelovigheid te bevestigen. Het koningschap van Christus wordt niet gekenmerkt door macht, maar door de kracht van de liefde. Het is de macht van de Liefde die uit het kwade het goede weet te halen, die een versteend hart kan verzachten, die vrede brengen kan in het bitterste conflict, de hoop kan ontsteken in de dichtste duisternis. Het hoogfeest van Christus Koning wordt gevierd op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, waarna de Adventstijd start om ons voor te bereiden op de geboorte van Christus met Kerstmis.”

Eén parochie voor de gehele regio Zundert was al langer onderwerp van gesprek tussen vertegenwoordigers van de parochiebesturen van Sint Bavo, Heilige Drie-eenheid en Heilige Trudo. De fusie is geheel in lijn zijn met het huidige beleid van het Bisdom van Breda. Alle andere parochies in andere regio’s zijn al gefuseerd. Van Geel was tot maandag pastoor van de drie parochies van de regio Zundert: de Heilige Trudoparochie in Zundert, de Heilige Bavoparochie in Rijsbergen en de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Klein Zundert. Hiernaast heeft hij de Sint Franciscusparochie in de regio Rucphen onder zijn hoede.


Krachtenbundeling

Een krachtenbundeling van de verschillende parochies is bijna logisch, legt Van Geel uit. "Het aantal parochianen neemt af en het aantal vrijwilligers vergrijst. Vacatures voor de parochiebesturen zijn moeilijk in te vullen. De Franciscusparochie in Rucphen meegerekend had ik tot nu toe zitting in vier parochiebesturen. Met één bestuur voor de nieuwe parochie Christus Koning in Zundert zijn dat er nu twee geworden en is alles veel gemakkelijker te overzien. De lijntjes zijn dan kort en het is op die manier eenvoudiger om leiding te geven aan de verschillende parochiekernen.” Hij schetst nog meer voordelen. "Onder de vlag van één parochie is het gemakkelijker om bijvoorbeeld kaarsen, hosties en wijn in te kopen. Dat geldt eveneens voor elektriciteit. Hier kunnen we ons voordeel mee doen. Daarnaast is het hopelijk gemakkelijker om voldoende kandidaten voor de verschillende bestuursfuncties te vinden en willen vrijwilligers er graag de schouders onder zetten. Het is de bedoeling dat de verschillende bestuursleden zich met specifieke onderwerpen als gebouwen, communicatie, personeel en vrijwilligersbeleid gaan bezighouden.”[n]