Jack en Helma bij het bakkershuisje in de Pannenhoef.
Jack en Helma bij het bakkershuisje in de Pannenhoef. FOTO TESS MUTSTERS

'Cultuur en natuur hier een echte twee-eenheid'

ZUNDERT - Stichting Cultuur Landgoederen Zundert is een nog relatief jonge stichting die in 2017 werd opgericht door Ad de Klerk en Jack Roelands. Langzaam voegden een aantal enthousiaste vrijwilligers zich bij de stichting, waaronder Helma Braat, die de rol van communicatie op zich nam. Samen vertellen Jack en Helma over het ontstaan van de stichting, de activiteiten die ze organiseren en hun liefde voor Zundert.


DOOR TESS MUTSTERS


Op een donkere, druilerige dag is het gezellig warm in de woonkamer van Helma Braat. Ze woont op een steenworp afstand van de Zwarte Schuur in de Pannenhoef, midden in een van de gebieden die Zundert, volgens haar, zo mooi maken. Op gepaste afstand vertellen zij en Jack Roelands over hun werk bij Stichting Cultuur Landgoederen Zundert, met een enthousiasme dat er van af spat.


Bijzondere activiteiten

“De stichting is eigenlijk door Jack en Ad opgericht”, vertelt Helma. “Nadat ik met mijn werk bij Natuurmonumenten stopte, ben ik al vrij snel lid geworden van het bestuur.” Wat de stichting doet is eigenlijk vrij makkelijk uit te leggen. “We organiseren culturele activiteiten op de landgoederen van Zundert”, legt Jack uit. “Zo proberen we de Zundertse cultuur en natuur samen te brengen tot een geheel. Cultuur en natuur vormen ook echt een twee-eenheid, vind ik altijd.” Een voorbeeld is de openluchttoneelvoorstelling De Meeuw, die in 2018 bij de Angorahoeve werd gehouden. “Er kwamen toen mensen van door heel Nederland naar Zundert om die voorstelling te zien, het was dan ook erg bijzonder”, vertelt Helma.

Een ander succesverhaal is de Turfvaart-expositie die vorig jaar plaatsvond. “We hebben toen 35 schilders uitgenodigd om langs de Turfvaartroute in Zundert een schilderij over de turfvaart te maken. Van die schilderijen hebben we toen een expositie gemaakt. Mensen konden via wandel- en fietsroutes door de natuurgebieden langs alle schilderijen om die te bekijken. Dat werd ook enorm goed ontvangen”, legt Jack uit. De activiteiten die de stichting organiseert zijn altijd enorm divers en gericht op verschillende doelgroepen, om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.


Liefde voor Zundert

Beiden hebben een grote liefde voor onze gemeente. Helma woonde in haar jeugdjaren in Schijf, maar kwam altijd graag in Zundert. "Ik ben al van jongs af aan fan van Zundert, zowel van de landgoederen als van de cultuur van de gemeente. Zundert was echt ‘the place to be' voor mij”, zegt ze met een glimlach. Voor Jack is het niet anders: "Vaak kennen mensen ons dorp niet, of denken ze er niet zo veel van, maar Zundert heeft enorm veel te bieden. We hebben een prachtige gemeente, vol boeiende verhalen. Veel Zundertenaren kennen die verhalen zelf niet eens, terwijl alles wat zich hier heeft afgespeeld echt heel bijzonder is. Soms krijg je het idee dat, als je niet bij de Randstad hoort, je ook niet echt meetelt. Daar wordt alles zo uitvergroot, dat mensen vaak niet eens zien dat er daarbuiten ook nog een hele, prachtige wereld is om te ontdekken”. Door dit soort activiteiten te organiseren hoopt de stichting Zundert zo veel mogelijk op de kaart te zetten en de gemeente de waardering te geven die het volgens Helma en Jack zó hard verdient. [n]