Een decoratieve tuinvolière.
Een decoratieve tuinvolière. FOTO NBVV

Avicultuur staat volop in de belangstelling

RIJSBERGEN - Corona dwingt ons al maanden om thuis meer tijd door te brengen en veel mensen (her)ontdekken hierdoor dat het heel waardevol kan zijn als je in je omgeving dieren als gezelschap hebt. Honden, katten, konijnen en kippen staan bij jong en oud volop in de belangstelling en ook het houden van kooi- en volièrevogels neemt door corona toe. Met name de gezelschapsvolières winnen aan populariteit.


In de tuin of binnen, of zelfs op zolder, als vitrine of kamervolière, je hebt niet veel ruimte nodig om een volière te maken. Op de dag van vandaag kun je de mooiste materialen kopen om er een wondermooi vogelparadijsje van te maken wat je met bloemen en planten prachtig kunt aankleden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Googel maar eens even op het internet en je komt de mooiste voorbeelden tegen. Ook de Facebookgroep 'Volière Vogelhouders' staat vol met voorbeelden. Je haalt een exotische sfeer in huis en de verzorging van de vogels geeft structuur aan je dag.


Advies door vogelkenners

Heb je interesse om thuis hobbymatig vogels te gaan houden dan moet je niet onvoorbereid met hamer en boormachine een volière in elkaar gaan timmeren. Dan val je van de ene teleurstelling in de andere. Je kunt beter eerst contact opnemen met een ervaren iemand. En die vogelkenners vind je bij Vogelvereniging 'De Vogelvrienden' uit Rijsbergen. Zij kunnen advies geven over de bouw van de volière. Over bijvoorbeeld de lichtinval en de water- en winddichtheid. Maar ook advies over een binnen- of buitenvolière met een vorstvrij nachthok. En over welke soort vogels je wilt gaan houden? En, misschien wel het belangrijkste van allemaal, advies over dierenwelzijn! Op de dag van vandaag een grote must om bij dit punt terdege stil te staan. Je ziet dat er nogal wat bij komt kijken om een optimaal resultaat voor je vogels te behalen. Maar dan ben je ook een fantastische hobby rijker. Een hobby waar je niet de deur voor uit hoeft maar thuis van kunt genieten.


Informatie

Voor raad en daad kun je contact opnemen met René Roks van De Vogelvriend: reneroks@home.nl of 06 28783980. Je kunt natuurlijk ook gewoon lid worden van de actieve en gezellige club als 'De Vogelvriend' is. Dan zit je meteen tussen de ware vogelliefhebbers. Het kost maar vier tientjes per jaar en voor dat bedrag ben je ook automatisch lid van de 'Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers'(NBvV. www.nbvv.nl) Van de bond ontvang je dan weer elke maand het kleurrijke magazine 'Onze Vogels'.[n]