Nieuwe AED-apparaten voor gemeente Zundert

ZUNDERT - In de gemeente Zundert zijn afgelopen week 33 AED-apparaten vervangen door nieuwe exemplaren. De gemeenteraad heeft hiervoor budget beschikbaar gesteld. Stichting Zundert Hartveilig heeft de AED’s vervangen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. De inzet van een AED kan van levensbelang zijn. Daarom hangen er verspreid door de gemeente AED’s. De 33 nieuwe AED’s zijn volautomatische apparaten. Dit zijn de opvolgers van de AED’s die tien jaar geleden zijn opgehangen in de gemeente. Volautomatisch betekent dat de AED automatisch wordt geactiveerd. De AED’s hebben een CPR-plakker, om te zien of de gebruiker diep genoeg reanimeert. Cardiopulmonale resuscitatie (CPR) is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop. Daarnaast zijn de AED’s voorzien van een GPS-installatie om ze bij gebruik, storing of diefstal te traceren.


Verschil

Burgemeester Joyce Vermue bedankt Stichting Zundert Hartveilig voor hun inzet: "Het is fantastisch dat de stichting deze week zoveel AED's heeft vervangen. We hebben in de gemeente een uitgebreid netwerk van AED's. Ruim 400 vrijwilligers zijn aangemeld bij Hartslag NU in onze gemeente, het oproepsysteem voor hulpverlening vanuit onze inwoners. Daarmee kunnen we echt het verschil maken in levensbedreigende situaties”. Meer weten over de AEDs in de gemeente Zundert? Surf dan naar www.zunderthartveilig.nl. Hier vindt u ook een link naar een kaart met alle AED-locaties. [n]