Joeri Sannen bedacht de Corso Zundert Historie Marathon.
Joeri Sannen bedacht de Corso Zundert Historie Marathon. FOTO COLLECTIE JOERI SANNEN

'Genieten van geschiedenis Corso'

ZUNDERT - Corsoliefhebber? Dan is de Corso Zundert Historie Marathon een niet te missen spektakel. Vrijdag is de marathon van start gegaan. Tot en met het einde van dit jaar gooit Stichting Bloemencorso Zundert 48 video’s van het corso online, van het jaar 1991 tot en met 1953. Na de marathon zullen er meer oude beelden van Corso Zundert op Internet te vinden zijn als nooit tevoren.

DOOR ADDO SPRANGERS


In het voorjaar werden er online streams met optochten van 2008 tot en met 2019 gelanceerd. Een initiatief dat door veel corsoliefhebbers werd gewaardeerd. Joeri Sannen, lid van de Commissie Publiciteit en Sponsoring van Stichting Bloemencorso Zundert, sprak tijdens de in september gehouden Corso Expo bezoekers die in het bezit bleken van beelden van oudere edities van Corso Zundert.

“Toen ontstond bij mij het idee om online een marathon te organiseren, waarbij bezoekers thuis op hun gemak oude beelden van Corso Zundert zouden kunnen bekijken,” vertelt hij. “Het bleken er echter iets meer dan gedacht.”


Klus

Een understatement, want met hulp van andere leden van de Commissie Publiciteit en Sponsoring was Joeri een kleine twee maanden bezig om alle beelden te selecteren.

Een klus die niet altijd even eenvoudig was, zo blijkt. “Soms was het echt uitzoeken geblazen, want het was lang niet altijd duidelijk bij welk jaar welke beelden precies thuishoorden. Het was echter wel heel leuk om te doen. Op de beelden zie je heel goed hoe Corso Zundert verandert en groeit. Ook is het mooi om te zien hoe de mensen er toen uitzagen en hoe bijvoorbeeld de Molenstraat zich ontwikkelt. Sommige gebouwen herken je op de beelden, andere gebouwen zijn weer verdwenen. Dat maakt dat de beelden ook voor historieliefhebbers heel interessant zijn.”


Uniek

In totaal 48 video’s, van het jaar 1991 tot en met 1953, verschijnen de komende weken online.

Het gaat om beelden van optochten, de bouw, het Kindercorso en door het enorme tijdsbestek is ook de imposante groei van het Corso te zien. Vele van deze jaren waren nog niet online op video te vinden. Ooit al eens bekende oude creaties zoals ‘De Boom van Jesse’ of ‘Lampionnenoptocht’ op video gezien? Benieuwd naar hoe Zundert er uit zag in 1953? Of gewoon zin om oude optochten en beelden te zien die nog nergens op internet te vinden zijn? Hiervoor is de Historie Marathon bedacht. Een online marathon waarbij liefhebbers live mee kunnen kijken en de mogelijkheid hebben om te chatten met andere kijkers. Joeri Sannen verwacht dat er veel corsoliefhebbers gebruik van gaan maken. “In deze donkere dagen zitten de mensen vooral thuis. Wat is er dan leuker om samen te genieten van oude corsobeelden? Dit is uniek. Corso Zundert wordt ook hiermee weer op de kaart gezet.”[n]


Uitzendingen

De marathon vindt plaats op iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagavond tot en met 27 december. Het uitzendschema is te vinden via https://www.facebook.com/CorsoZundert. De filmpjes zijn te bekijken via https://www.youtube.com/BloemencorsoZundert. Zodra een video uit première is, zal deze altijd terug te vinden zijn op het YouTube kanaal. Hiernaast worden de video's toegevoegd aan het online archief van Corso Zundert: archief.corsozundert.nl.