Afbeelding
Foto: Tess Mutsters

Al dik 40 jaar is Peter de Labie boomkweker. Met zijn 18e stapte hij het vak in en sindsdien is hij er nooit meer mee gestopt. Naast de reguliere boomkwekerij, kweekt hij ook plantgoed voor kerstbomen. "Dat is destijds een beetje de zaak ingeslopen," vertelt hij.


Maar wat is plantgoed voor kerstbomen eigenlijk? Heel simpel: "Wij zaaien de boompjes en kweken ze tot ze een jaar of vier oud zijn, daarna gaan ze naar de kerstboomkwekers." De eerste fase van het leven van een kerstboom vindt dus plaats bij Peter.

De sleutel tot het kweken van goed plantgoed zit hem volgens Peter in de timing. "Het is belangrijk dat je ze op het juiste moment zaait en vervolgens plant. De grond, het weer en alle andere omstandigheden moeten goed zijn," legt hij uit. De plantjes zijn erg kwetsbaar in die eerste jaren van hun leven en dus is het belangrijk dat je daar zorgvuldig mee omgaat.

Kerst vindt Peter altijd een gezellige tijd en natuurlijk heeft hij ieder jaar ook een echte boom in zijn huiskamer staan. Zo heeft hij momenteel een Fraser Spar staan, die bij hem op de kwekerij zijn eerste jaren heeft doorgebracht.

"Ik heb mijn boom bij een klant van mij gekocht, dus deze heb ik zelf geplant," vertelt hij. De boom die hij momenteel in zijn eigen huiskamer heeft staan, is op het moment ook de populairste boom. "Dat is de boom die je ook altijd in die Amerikaanse kerstfilms ziet en die is sinds een aantal jaren enorm populair geworden." [n] TEKST TESS MUTSTERS