André Huijbregts: 'Iedereen wil graag een feestje'
André Huijbregts: 'Iedereen wil graag een feestje' FOTO ADDO SPRANGERS

‘Ik voelde me geroepen om de club te helpen’

ZUNDERT - “Je stopt er veel energie en tijd in, maar krijgt er ook veel voor terug.” Het vrijwilligerswerk dat hij verricht voor de Zundertse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), schenkt bestuursvoorzitter André Huijbregts veel voldoening.


DOOR ADDO SPRANGERS


Samen met zijn vrouw Ria Huijbregts-Zoontjens (77) woonde André Huijbregts (74) lange tijd met zoon en dochter in Wernhout. Hier had het inmiddels met twee kleinkinderen verblijde koppel een eigen onderneming, waarbij een tuinderij in asperges werd gecombineerd met de handel in vleeskuikens. In Zundert kocht het echtpaar in 2008 bouwgrond, waarna vier jaar later de verhuizing naar Het Laar volgde. Voor André Huijbregts en zijn echtgenote was dat het moment om zich aan te melden bij de KBO Zundert. “Een bestuurslid was bij ons al eens asperges komen halen, dus ik kende de KBO al. Na de verhuizing leek het me wel wat ons, met het oog op de vrijetijdsbesteding en sociale contacten, aan te melden.” Al snel was hij ook actief als vrijwillig bezorger van het maandblad Ons, vertelt hij. ”Omdat mijn voorganger vanwege ziekte de functie van voorzitter niet langer kon vervullen, ben ik in 2015 min of meer naar voren geschoven als zijn opvolger. Ik voelde me ook geroepen om de club te helpen. Zó ben ik erin gerold.”


Gegroeid

Vijf jaar verder kan André Huijbregts wel stellen in zijn voorzittersrol verder te zijn gegroeid. ”Maar ik zit dan ook in een geweldig fijn bestuur, waarbinnen het met iedereen prettig samenwerken is.” Toch houdt hij zich niet uitsluitend met bestuurstaken bezig, maakt hij duidelijk. “Tegenwoordig verzorg ik als vrijwillig hoofdverdeler de distributie van ons maandblad. Ik zorg dat de 300 exemplaren terechtkomen op vijftien adressen, van waaruit het blad weer verder wordt verspreid. Daarnaast verzorg ik één of twee keer per jaar een reis.” Van dat laatste is dit jaar vanwege het coronavirus niets terechtgekomen. Ook ‘vaste’ activiteiten als de maandelijkse bingo, wandelen, fietsen, jeu de boules, koersballen en de kaartmiddag hebben sinds de uitbraak van het virus nauwelijks plaatsgevonden. “Tijdens de versoepelingen afgelopen zomer hebben we nog één keer een bingo kunnen houden,” weet André Huijbregts. “Ook al mochten er maar maximaal dertig personen meedoen, onze leden waren zó blij. De behoefte aan dergelijke activiteiten is heel groot.” Het betekent volgens hem echter niet dat de dienstverlening van KBO Zundert eveneens op een laag pitje staat. “Onze leden kunnen de bestuursleden altijd even bellen als ze bijvoorbeeld eenzaam zijn of vragen hebben over bijvoorbeeld de aanpassing van een woning. Ook bieden we nog steeds hulp bij bijvoorbeeld het invullen van een aanvraag in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).”


Jubileumfeest

De beoogde feestavond rond het 60-jarig jubileum van KBO Zundert deze zomer werd vanwege het coronavirus afgeblazen. "We waren al bezig met de uitnodigingen toen alles in duigen viel,” aldus André Huijbregts. "Nu is besloten om het volgend jaar juli maar te proberen. Het draaiboek ligt klaar. Iedereen wil graag een feestje, maar met de huidige maatregelen het is heel moeilijk om een en ander nu al in het vat te gieten.”[n]