Els Aerts-Verschueren: ‘Onze hele familie is weg van kerstmis’
Els Aerts-Verschueren: ‘Onze hele familie is weg van kerstmis’ FOTO CHARLES LUIJTEN

‘Volledig in de ban van het kerstfeest’

ZUNDERT - Onder de noemer ‘Kerst Uitgestald’ vindt in Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse tot 10 januari 2021 een tentoonstelling plaats die volledig in het teken staat van het kerstfeest. De expositie is opgezet door en naar idee van Els Aerts-Verschueren (66).


DOOR CHARLES LUIJTEN


Normaal gesproken helpt ze als vrijwilligster mee aan de kerststallententoonstelling is in de Sint Bavokerk in Rijsbergen.

Die gaat zoals bekend dit jaar niet door, maar via de tentoonstelling ‘Kerst Uitgestald’ kan er toch nog wat kerstsfeer worden geproefd.


Kerstmis

Els Aerts-Verschueren (66) is Belgische van geboorte. Haar vader was hoefsmid in Meerle. Ze is gehuwd met Jos Aerts, oma van twee kleinkinderen en woont in Rijsbergen. Als we bij haar binnenkomen is nagenoeg alles in de sfeer van kerstmis gedompeld.

“Onze hele familie is weg van kerstmis en we vieren dat op de manier zoals dat gebeurde toen we zelf nog kind waren. Zonder cadeautjes dus, daar is Sinterklaas voor. Jammer dat het dit jaar anders moet,” zegt Els Aerts aan tafel in een romantisch versierde huiskamer die daardoor ook los van de centrale verwarming al warm aanvoelt.


Passie

Haar passie voor het verzamelen ontkiemde nadat ze van haar tante nonneke, die moeder-overste was van een klooster in Gent, een oude kerststal kreeg.

“Aan familie en vrienden die op vakantie gingen, vroeg ik of om bij terugkeer wat voor me mee te brengen dat op kerstmis betrekking heeft. Mijn verzameling kerststallen is dan ook afkomstig uit heel de wereld,” vertelt Els, terwijl ze het Jezus Christusbeeld dat ze in het Belgische Hakendover heeft opgeduikeld onder een klamboe neerlegt.

Ze heeft ook heel wat maaksels van eigen hand, in alle mogelijke maten en vervaardigd uit diverse soorten materiaal.

Haar totale collectie overstijgt het getal van vijfhonderd.

Aanrader

Het zal de bezoeker van de expositie opvallen dat hij of zij met een heuse kunstenares van doen heeft, gelet op andere creaties die Els Aerts-Verschueren tegelijkertijd exposeert. Reeds twaalf jaar houdt zij zich bezig met beeldhouwen. Ze krijgt daar les in. “Het vervaardigen van een beeld kan soms wel twee jaar duren,” vertelt ze. Van haar zijn beelden te zien die uitstekend passen bij de door naar eigen idee opgezette tentoonstelling.

Informatie

Sinds 22 november is de deur van De Weeghreyse, die om redenen van huisvestingproblemen in juni van Rijsbergen noodgedwongen naar Zundert verhuisde, weer van het slot. Immers: ook musea moesten wijken voor het alsmaar aanhoudende coronavirus. Het aantal bezoekers dat tegelijkertijd mag worden toegelaten is nog beperkt. Er kunnen echter weer exposities worden bezocht. Dat geldt ook voor de tentoonstelling ‘Kerst Uitgestald'. De expositie kan elke zondag tot en met 10 januari worden bezocht van 14.00 uur tot 17.00 uur in De Weeghreyse aan de Markt 23 in Zundert. Graag vooraf aanmelden via telefoonnummer (076) 5621175. Surf voor meer informatie naar www.deweeghreyse.nl.[n]