Wethouder Patrick Kok steekt een handje toe bij de herplant.
Wethouder Patrick Kok steekt een handje toe bij de herplant. FOTO GEMEENTE ZUNDERT

Werken aan evenwichtig bomenbestand in Zundert

ZUNDERT - Zundert doet er alles aan om haar bomenbestand binnen de gemeentegrenzen in stand te houden. Deze en komende maand worden er daarom, verspreid over de verschillende kerkdorpen, maar liefst 187 bomen geplant. Wethouder Patrick Kok, portefeuillehouder Openbare Ruimte, verrichtte afgelopen week aan de Tiggeltsebergstraat in Rijsbergen de aftrap van het project.


DOOR ADDO SPRANGERS


Kok plantte er het eerste exemplaar, een beuk. “In de Tiggeltsebergstraat komen in totaal 25 nieuwe bomen, bestaande uit drie verschillende soorten,” vertelt hij. “In totaal komen er - verspreid over de gemeente - 187 nieuwe bomen, variërend in 23 verschillende soorten.” In veel gevallen worden deze bomen geplant op plaatsen waar eerder een boom is gekapt.

Lokale kwaliteit

“Onze boomteeltsector is groot, innovatief en vooruitstrevend,” vervolgt de wethouder. “Daarom worden alle 187 bomen geleverd door lokale telers. Waarom zou je het ver zoeken, als je zelf goede expertise ‘in huis’ hebt?” De bomen worden dan ook geleverd door de Zundertse boomkwekerij Richard de Bie.

Herplantplicht

De 187 bomen komen zoals gezegd verspreid over de kernen. Zowel in het buitengebied, als binnen de bebouwde kom. Met het planten van deze bomen, voldoet de Gemeente Zundert aan de herplantplicht opgenomen in de Bomenverordening 2012. Om met de woorden van wethouder Patrick Kok te spreken: "Boom eruit is boom erin. Zo houden we ons bomenbestand in evenwicht en wordt de gemeente Zundert weer wat groener.”[n]