V.l.n.r. burgemeester Joyce Vermue, Ad Daamen en Ben Jansma bij de kick-off van buurtpreventie in Wernhoutsburg.
V.l.n.r. burgemeester Joyce Vermue, Ad Daamen en Ben Jansma bij de kick-off van buurtpreventie in Wernhoutsburg. FOTO CHARLES LUIJTEN

Buurtpreventie nu ook in Wernhoutsburg

WERNHOUT - Buurtschap Wernhoutsburg, het voormalige Parc Patersven, kent sinds woensdag een buurtpreventieteam. Burgemeester Joyce Vermue verzorgde de kick-off.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Zij deed dit door het overhandigen van een tas met vijftien hesjes aan vrijwilligerscoördinator Ben Jansma. De herkenbare, gele hesjes zullen door de vrijwilligers worden gedragen op hun ronden door Wernhoutsburg. Op verzoek van de inwoners van de woonwijk zelf is het zo’n 450 huishoudens tellende Wernhoutsburg nu aangesloten bij het buurtpreventieproject. Voor de eerste burger van Zundert, nu nog wonende in Achtmaal maar hopende om in februari naar Zundert kunnen verhuizen, was het de eerste keer dat zij symbolisch het startsein gaf van buurtpreventie in de gemeente Zundert. “Ik ben er trots op dat in onze gemeente gesproken kan worden van een breed dekkend netwerk op het gebied van buurtpreventie. In samenwerking met boa’s en politie kan op deze manier criminaliteit het best worden voorkomen,” stelt burgemeester Joyce Vermue.


Grondlegger

De overhandiging van de hesjes vond plaats onder het toeziend oog van Ad Daamen (63), de grondlegger van buurtpreventie in de gemeente Zundert. Door zijn inspanningen ging in juli 2013 de eerste buurtpreventiegroep van start. Eind vorig jaar was vrijwel de gehele gemeente Zundert 'buurtpreventieproof' . Daar is nu dus Wernhoutsburg nog bijgekomen, dat sinds mei van dit jaar de status van een echte wijk geniet.


Medewerking

Daamen zette persoonlijk zijn schouders onder het project buurtpreventie in de gemeente Zundert nadat een buurman slachtoffer was geworden van een gewapende woningoverval. Daamen en een groot aantal inwoners van Zundert vonden dat er iets moest gebeuren om dergelijke voorvallen in het vervolg zoveel mogelijk voor te kunnen blijven. De Gemeente Zundert en de sterke arm juichten het idee van Ad Daamen toe en verleenden hem alle mogelijke medewerking. Uit alle hoeken van de gemeente Zundert kreeg hij veel bijval, hetgeen in feite het eerste succes betekende. Volgens Ad Daamen gaat buurtpreventie op de eerste plaats uit van de bewoners zelf. Het wordt facilitair wel ondersteund door de Gemeente Zundert. “Op twee buurten na, te weten de Berk en Klein Zundert, vindt momenteel buurtpreventie plaats in de gehele gemeente Zundert,”zegt Daamen, oprichter én voorzitter van de Stuurgroep Buurtpreventie Zundert. “We moeten ervoor waken dat het niet verzwakt. Buurtpreventie heeft zonder meer tot nu zijn nut bewezen.”


Meterkastkaart

De Stuurgroep Buurtpreventie wil alles zo optimaal mogelijk voor elkaar hebben en is daar druk mee bezig. Zo komen er nieuwe borden in de plaats van de huidige borden met het opschrift Buurtpreventie. Daarop zal het nieuwe logo van de gemeente van Zundert te zien zijn. Hier blijft het volgens Ad Damen niet bij. Er zal tevens een zo geheten meterkastkaart bij de buurtbewoners in de bus vallen met een flyer, waarin wordt uitgelegd wat buurpreventie nu precies inhoudt. “Op de meterkastkaart staat een aantal telefoonnummers en wat te doen bij bijzondere situaties. Iedereen ontvangt hiernaast een sticker met de tekst: ‘Wij kijken mee’. Een nieuwe stap dus,” besluit zegt Ad Daamen.[n]