Myrthe Groenendaal tijdens de Kerstcross. FOTO PAUL VAN DONGEN
Myrthe Groenendaal tijdens de Kerstcross. FOTO PAUL VAN DONGEN Paul van Dongen

AVR'90 aanwezig bij kerstcross in Sprundel

RUCPHEN - Tweede Kerstdag en de Kerstcross in Sprundel horen bij elkaar, intussen al 55 jaar lang. De omstandigheden waren de deelnemers in deze editie goed gezind. Koude voeten hadden alleen de supporters die stil stonden.

Voor de lopers was de temperatuur uitstekend. De overvloedige regen van de afgelopen periode had alleen in een enkele hoek van een weiland haar sporen achter gelaten, maar ook die modderstrook was niet al te lang. De paden lagen er mooi droog bij en in het bos waren alle bladeren keurig aan de kant geschoven. Wind stond er nauwelijks, dus ook dat leidde tot prettig lopen. Het aloude parcours liep ondermeer over het land van AVR’90-lid Jack Lazeroms die natuurlijk niet kon ontbreken als loper. Ditmaal nam Jack deel aan de korte cross waar hij 2 rondjes had af te leggen. In 15:29 werd hij 12e, een verdienstelijk resultaat voor hem. Daarna kon Jack zijn zoon Thom aanmoedigen die deelnam aan de lange cross. Voor de jonkies (tot en met 54 jaar!) lagen er 5 rondes te wachten, voor degenen die al wat meer levenservaring hadden mee te torsen waren dat er 4. De oudste categorie masters, die van 65+, is daarbij een groep die elk jaar groter wordt en die nu 10 deelnemers telde. Daaronder bevonden zich 3 AVR’90-lopers. Een 2e plaats was er voor Chrisje Schrauwen, die iets te voorzichtig gestart was en daarna de jacht opende op Chris Wouters (THOR). Het verschil was uiteindelijk niet zo heel groot meer, maar het bleef een 2e plaats voor Chrisje. Geen schande overigens om te verliezen van een leeftijdgenoot die eerder dit jaar Nederlands marathonkampioen was geworden bij de masters 65+. Daarna was er de jaarlijkse onderlinge strijd tussen trainer René de Kok en zijn pupillen Sieb Bom en Johan Peeters. Hun onderlinge rangschikking was dezelfde als de vorige keer toen ze alle 3 deelnamen aan de kerstcross. 5e master 65+ werd René de Kok in een zeer gelijkmatig gelopen wedstrijd (32:21); Sieb Bom volgde op wat grotere afstand dan normaal in 33:36 waarmee hij 16e werd bij de masters 55+. Met 33:44 kwam Johan Peeters (8e master 65+) nog dichtbij clubgenoot Sieb. In hun buurt liep ook Frans van Bedaf, maar als masters 45+ had Frans nog een ronde meer af te leggen zodat hij na 42:07 over de finish kwam en 13e werd in de categorie masters 45+.

Voordat de senioren aan de start verschenen was het de beurt aan de jeugd. Zo’n 80 jongens en meisjes renden vanaf 11 uur in 6 verschillende categorieën een of meer rondjes. Onder hen Myrthe Groenendaal. Zij startte als jongste (of in ieder geval een van de jongste) deelnemers in de categorie meisjes 9 t/m 12 jaar, maar kon toch nog mooi enkele meisjes achter zich laten. Myrthe heeft nog 3 jaar de kans om haar tijd van 4:28 in de kerstcross te verbeteren. Haar jongere zusje Fenna liep mee bij de meisjes tot en met 8 jaar. Ook zij was met haar 5 jaar een van de jongste deelnemertjes in haar categorie.

Zoals gewoonlijk kregen alle deelnemers die hun startnummer inleverden een beker warme chocolademelk. En in verband met het 55-jarig jubileum van de kerstcross was er voor alle deelnemers een mooie herinnering in de vorm van standaard met een loper. [l]