Opkomst van Kaat van de Kaai. FOTO LINDY DE VRIES
Opkomst van Kaat van de Kaai. FOTO LINDY DE VRIES Lindy de Vries (SKKZ)

Geslaagde tonpraatavond Grasduinersdurp

ZEGGE - De 13e editie van Tonpraatavond in het Grasduinerdurp was weer een groot succes.

Nadat Prins Gudo d’n Jiste samen met blaaskapel de Spuipuiten voor een bomvolle zaal de opening had verricht, begonnen de 6 tonpraters aan hun buut.

De avond begon al gelijk goed met kersvers Brabants Kampioen Dirk Kouwenberg. Verkleed als Roodkapje vertelde hij wat hij mee had gemaakt tijdens zijn vrijgezellenfeest. Hij moest van zijn vrienden een lijst afwerken met diverse opdrachten. Een daarvan was een optreden geven van 15 minuten in Zegge. Voor deze opdracht slaagde hij met vlag en wimpel.

Peerke uit Zeuvenbuulteland was de volgende die de ton in mocht. Hij vertelde wat hij het afgelopen jaar met zullie Gusta allemaal weer had beleefd. De diverse belevenissen vielen goed in de smaak bij het enthousiaste publiek.

Na de eerste pauze was het de beurt aan Pleun Plons. Zij vertelde als ongelukkige getrouwde, ADHD badjuffrouw over het wel en wee in het zwembad. Als badjuffrouw was ze door de gemeente aangesteld om eens te kijken hoe het met de zwemvaardigheid zat bij de mensen binnen de gemeente Rucphen. Tevens maakte ze van alles mee met haar opa en natuurlijk ook in en om het zwembad.

Toen het verhaal van Pleun Plons was afgerond was het de beurt aan een tonprater van eigen Zegse bodem. Bertje Bluf kwam vertellen over hoe was om lid te zijn van de Buurtpreventie in Zegge en de rondes door het dorp te lopen met zijn opvallende gele hesje. Zijn verhaal liep uiteen van de trainingen die hij had moeten volgen tot de diverse belevenissen tijdens zijn patrouille in Zegge.

Na de laatste pauze was het de beurt aan 2 kraaien om de avond af te sluiten. Allereerst kwam Kaat van de Kaai vertellen over welke avonturen ze met zullie Janus had beleefd het afgelopen jaar. Tevens runde ze haar eigen vreetschuur. Tijdens de diverse werkzaamheden in de eettent ging er van alles goed en fout.

Het laatste optreden van de avond werd verzorgd door een debutant in de Zegse ton, namelijk Sooike van Ostaayen. Als ontsnapte crimineel legde hij het publiek uit hoe hij in de gevangenis was gekomen en hoe hij er weer uit ontsnapt was. Ook vertelde hij over zijn onstuimige liefdesleven en het wel en wee in de gemeente Rucphen.

Al met al was het weer een fantastische avond waarin het publiek heeft genoten en veel heeft gelachen met de 6 tonpraters. Ook waren er veel lovende woorden voor de muzikale ondersteuning van blaaskapel de Spuipuiten. Zij vrolijkten de avond op met diverse carnavalsmuziek.

Als laatste dankte Prins Gudo d’n Jiste het publiek voor hun komst en deelde mede dat het tonpraten in 2021 zal plaatsvinden op zaterdagavond 9 januari. De SKKZ hoopt u dan weer te mogen verwelkomen. [l]