Afbeelding
Foto: Corine Roks

Wielergemeente Rucphen geeft visitekaartje af

RUCPHEN - Natuurlijk zou Van der Poel zondag de kampioenstitel in Rucphen pakken. Het zou wel erg vreemd moeten lopen als dit niet zo was. De topfavoriet won het Nederlands goud veldrijden 2020 glansrijk. Na afloop liet Mathieu wel weten dat het parcours net iets te veel van het goede was, met te veel bochten en korte keerpunten. Hij houdt wel van lange rechte stukken. Voor het megapubliek was het genieten ten top, met prachtige wedstrijden, prima overzichtsschermen en vooral complimenten over de gratis entree.

DOOR CORINE ROKS

"Dat zal volgend jaar wel anders zijn", concludeert een Belgisch echtpaar dat special voor de Nederlandse Kampioenschappen naar Rucphen is afgereisd. Gespannen volgen zij de elite-vrouwen waarbij Lucinda Brand nog aan kop gaat, op de voet gevolgd door Ceylin del Carmen Alvarado. Uiteindelijk pakt de 21-jarige Alvarado het goud.

KNWU

Het is voor de eerste maal dat het NK veldrijden in Rucphen werd gehouden. De organisatie, in handen van Stichting Wielerpromotion Rucphen, was maar wat enthousiast dat juist dit parcours door de KNWU werd uitgekozen voor de strijd om de landstitel. Acht cyclocrossen Rucphen gingen hieraan vooraf, waarmee de organisatie goed had gescoord bij de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland.

Plas van Rucphen

Dat er veel bezoekers in het weekend van 11 en 12 januari zouden komen was te verwachten, maar dat het zo druk zou zijn rond de plas van Rucphen overtrof ieders verwachting. De vrijwilligers bij de oversteekplaatsen hadden het er maar druk mee. Zo stonden Rinus van Koulil en Dré Engelen bij de oversteek in de finishstraat. Vooral in de laatste ronde moeten de mannen flink werken om de menigte onder controle te houden. "Wij hebben de opdracht gekregen om de kruising pas te openen als de laatste renner is gefinisht. Maar de mensen willen naar het podium om de huldiging bij te wonen". Het tweetal tuurt constant richting parcours om te zien of de laatste veldrijders al in aantocht zijn. "Dat is wel lastig, we krijgen niet door wie de laatsten zijn", concluderen zij eensgezind.

Beeldschermen

Door de drukte valt het niet mee om op verschillende plekken langs het parcours een kijkje te nemen. Maar daar is goed op ingespeeld door reusachtige beeldschermen op strategische plaatsen waarmee bezoekers prima zicht hebben op de cross. Voor Camiels Carrousel een ere plaatsje, het spiraalvormig labyrint schittert in het centrale hart van de veldrit. Dit jaar niet oranje maar met witte afzetting waarmee de sponsors nog beter opvallen.

Sponsors

En dat komt goed uit, zeker gezien het beeldmateriaal dat zelfs buiten de landsgrenzen wordt ontvangen via tv en livestream. Een prima podium voor lokale sponsors die dit jaar eerste rang zitten aan de finish. De VIP-tent grenst namelijk aan de finishstraat, en laat dat nou het asfalt van de splinternieuwe wielerbaan zijn.

Stempel

Dé wielergemeente heeft met dit NK haar stempel weer eens goed gezet. Een ervaring die vraagt om vervolg, zeker gezien de hordes veldrijders en bezoekers van eigen bodem die present waren, zowat allen te voet of met de fiets. En hoe zit het nou met die gratis entree? De voorzitter van Stichting Wierpromotion Rucphen, Kees Kools, laat weten deze ambitie na te blijven streven. "Dit vinden wij heel belangrijk". Kortom, de Belgen zijn volgend jaar weer meer dan welkom in het gastvrije Rucphen.

Verrassing

De Rotterdamse Ceylin del Carmen Alvarado was toch wel de grote verrassing op deze zondag. De 21- jarige veldrijdster, met haar wortels in de Dominicaanse Republiek, streek de nationale titel op bij de elite- vrouwen. Haar fans hadden er stiekem al op gerekend. Met spandoeken en vlaggen van haar geboorteland werd de goedlachse veldrijdster toegejuicht. Annemarie Worst pakte het zilver, Lucinda Brand werd derde. De podiumplaatsen bij de elite- heren waren voor Lars van der Haar (tweede) en Joris Nieuwenhuis die het brons pakte.[l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding