Het nieuwe clubgebouw van WWV en AVR'90 in wording. FOTO ADDO SPRANGERS
Het nieuwe clubgebouw van WWV en AVR'90 in wording. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Binnentuin dit jaar nog verder op de schop

RUCPHEN - De ontwikkeling van de Binnentuin - het gebied tussen Rucphen, Sprundel en Sint Willebrord - verloopt in een sneltreinvaart. Zo zijn vorig jaar de nieuwe tennisbanen, wielerbaan, atletiekbaan en de vernieuwde handbalvelden in gebruik genomen. Daarnaast heeft de Gemeente Rucphen een nieuwe parkeerplaats aangelegd. Ook dit jaar worden onverminderd stappen gezet om de Binnentuin verder vorm te geven.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat heeft in ieder geval één belangrijke consequentie, zo maakt de Gemeente Rucphen duidelijk. Vanwege de werkzaamheden is het openluchtzwembad in 2020 gesloten. Dit voorjaar start namelijk de voorbereiding voor de overkapping van het 50 meter buitenbad van De Vijfsprong.

Voorkeursvariant

De Rucphense gemeenteraad gaf vorig jaar de voorkeur aan overkapping van het zwembad, één van de door het college aangedragen varianten om zwembad De Vijfsprong toekomstbestendig te maken. Op basis van dat idee zijn er de afgelopen maanden verschillende varianten in beeld gebracht, waaruit de gemeenteraad er één moet gaan kiezen. Het voornemen is dat de gemeenteraad in maart dat besluit neemt. "Het is een belangrijke afweging die we moeten maken", weet wethouder Martien de Bruijn. "Het gaat om een voorziening waar onze inwoners weer 40 jaar mee vooruit moeten kunnen. Maar het gaat ook om een enorme investering, die afhankelijk van de wensen heel snel op kan lopen".

Voorbereiding

Ongeacht de te kiezen variant wordt zoals gezegd dit voorjaar een aanvang gemaakt met de nodige voorbereidende werkzaamheden. Binnenkort gaat de schop in de grond aan de voorzijde van De Vijfsprong. De entree annex kleedaccommodatie voor het openluchtzwembad en de fietsenstalling moeten plaats maken voor de bouw van een wielerretail. De grond wordt hierbij bouwrijp gemaakt. Het betekent ook dat de hierin opgenomen kabels en leidingen moeten worden verlegd.

Veiligheid

"Helaas heeft dit als gevolg dat het openluchtzwembad deze zomer niet kan worden gebruikt", legt wethouder Martien de Bruijn uit. Door de werkzaamheden kan de veiligheid voor de gebruikers op het terrein namelijk niet worden gegarandeerd. Bovendien moeten er allerlei kabels en leidingen worden verlegd of aangelegd, waardoor de installaties niet kunnen worden gebruikt. In de tussentijd blijft het binnenbad overigens gewoon open. " Laco blijft dit voorlopig exploiteren namens de Gemeente Rucphen. Iedereen kan dus gewoon blijven zwemmen in het binnenzwembad", verzekert de wethouder. Hij gaat ervan uit dat het nieuwe bad eind 2021 klaar kan zijn. Martien de Bruijn: "Dan kunnen de gebruikers er weer vele jaren tegen met een modern zwembad. Maar tot die tijd moeten we helaas door de zure appel heen".

Kwaliteitsimpuls

In 2017 is de gemeenteraad akkoord gegaan met ontwikkeling van het gebied de Binnentuin. Het is de bedoeling dat dit gebied verder wordt ontwikkeld tot een recreatief en toeristisch gebied met voorzieningen van kwalitatief hoog niveau. Naast vestiging van nieuwe voorzieningen, zoals twee vakantieparken en een hotel, krijgen ook bestaande accommodaties een kwaliteitsimpuls. "We hebben flinke stappen voorwaarts gezet in de ontwikkeling van het sport- en recreatiegebied", stelt wethouder Martien de Bruijn. "Afgelopen jaar is de nieuwe accommodatie van tennisvereniging RICO gerealiseerd en hebben we de nieuwe wielerbaan en 400 meter atletiekbaan aangelegd. Daarnaast is er een bijbehorende parkeerplaats aangelegd en is gestart met de bouw van het nieuwe clubgebouw van WWV en AVR'90. Verder zijn de handbalvelden van Orion vernieuwd en zijn de noodzakelijke werkzaamheden aan het hockeyveld van Mistral uitgevoerd. Dit jaar zal het gebied rondom de wielerbaan nog worden aangeplant, waarmee de werkzaamheden in dit deel van de Binnentuin kunnen worden afgerond".

Voorzieningen

"De ontwikkeling van De Binnentuin draagt bij aan voldoende voorzieningen in de gemeente Rucphen", liet hij al eerder optekenen. "En het geeft een impuls aan het toerisme en recreatie". Volgens de wethouder ligt het accent hierbij vooral op activiteiten met een actief en sportief karakter. Hij verwacht dat de Binnentuin de gemeente Rucphen zeker meer op de (recreatieve) kaart zal gaan zetten. De voorzieningen die straks in de Binnentuin zijn te vinden, zijn echter niet uitsluitend bedoeld om nieuwe bezoekers te trekken, zo benadrukt De Bruijn. "Ze zijn ook zeker bedoeld voor onze eigen inwoners." Bijkomend effect is dat de aanpak van de Binnentuin de werkgelegenheid binnen de gemeente Rucphen een positieve impuls bezorgt.[l]

Met vernieuwde handbalvelden is HV Orion klaar voor de toekomst. FOTO ADDO SPRANGERS
Beeld van de nieuwe 400 meter atletiekbaan. FOTO ADDO SPRANGERS