De bonte vliegenvanger. FOTO NATUURWERKGROEP
De bonte vliegenvanger. FOTO NATUURWERKGROEP natuurwerkgroep

Gratis nestkasten en beplanting voor Schijf en Zegge

SPRUNDEL/SCHIJF - NatuurWerkgroep gemeente Rucphen coördineert in het kader van ‘Natuur in het dorp’ de uitgifte van gratis nestkasten en beplanting in de kernen Schijf en Zegge. Doel van het project ‘Natuur in het dorp’ is meer insecten, vogels en vleermuizen te krijgen in de bebouwde kom, en meer bewustwording hierover onder burgers van alle leeftijden.

De basisscholen in Schijf en Zegge hebben hun medewerking al toegezegd. De SKW ’s zijn eveneens benaderd. Bestel snel: op = op.

Alle particulieren en organisaties binnen de bebouwde kom van Schijf en Zegge kunnen aangeven wat ze graag zelf aan en rond hun woning of ander gebouw willen aanbrengen. Het gaat daarbij om gratis nestkasten voor huismus, gierzwaluw, bonte vliegenvanger, vleermuis en insecten (bijenhotel). Daarnaast om beplanting zoals waard- en drachtplanten, besdragende struiken en meerjarig bloemenmengsel voor bijen, vlinders en andere insecten.

Wat er geschikt is per situatie is terug te vinden op: https://www.natuurinhetdorp.nl/instructies/ Elke vogel of insect stelt weer andere eisen aan de nestkast of bijenhotel.

U kunt uw bestelling opgeven aan: info@natuurwerkgroep-rucphen.nl

Aan de slag
Begin maart laat de NatuurWerkgroep weten wat er waar en wanneer kan worden opgehaald. Daarna kan iedereen de kasten ophangen, zodat de vogels er in het voorjaar volop gebruik van kunnen maken. De planten en het zaad worden in het najaar verspreid.
De extra vogels en vleermuizen beperken het aantal muggen, eikenprocessierupsen en wespen. De bijen zorgen voor bevruchting van bloemen, groente en fruit. Kortom ieder profiteert; zowel de mens als het dier. [l]