Afbeelding

Goede ronde voor Eeuwig Schaak in DKR

RUCPHEN - In de 4e ronde van het DKR (DistrictsKampioenschap Roosendaal) hebben de deelnemers van Eeuwig Schaak het goed gedaan. De enige die verloor was Hans Otten, die zich verslikte in Pieter de Nijs (oud-lid van Eeuwig Schaak).

Ted van Eck won van Thijs Matthijssen, Patrick Heijnen won van Bas Robben, Kees van Hogeloon speelde remise tegen Kees de Leeuw en John van Helden speelde remise tegen Abdulhamid Hussein. Johan Goorden had zich voor de 4e ronde afgemeld. Alik Tikranian is na 4 ronden met een 100% score koploper, op een half puntje gevolgd door Cees Ijzermans. Ted van Eck en Johan Goorden staan nu op 2½, Kees van Hogeloon en John van Helden op 1½, Patrick Heijnen heeft 1 punt en Hans Otten een half punt.

Alik Tikranian, grote favoriet voor de eindzege, boekte dus alweer zijn 4e zege op rij in het DKR. Dat deed hij tegen Niek Oostvogels, toch ook bepaald geen koekebakker. Alik Tikranian speelde met zwart en na de 24e zet van wit stond de afgebeelde diagramstelling op het bord.

De witte koning ligt onder vuur door de zwarte dame, de zwarte toren op f8 en de zwarte loper op d7 en bovendien gaat de pion die nu op f4 staat ook nog meedoen. Alik speelde 24...,f4xg3 en Niek Oostvogels is in grote moeilijkheden. De enige manier om het vege lijf te redden was om de witte f-pion op te spelen naar f3 of f4. Na 25.g2xf3,Dg4xg3+ gaat het heel snel fout voor wit. Op 26.Le4-g2 volgt 26...,Tf8-f2 en na 26.Kg1-h1 gaat de witte koning zelfs na een aantal zetten geforceerd mat. Niek Oostvogels koos voor 25.Dd1xg4, maar ook dat bleek niet goed. Er volgde 25...,g3xf2+! 26.Kg1-h2,f2xe1D 27.Dg4xd7,De1xh4+ 28.Kh2-g1,Dh4xg3+ en wit gaf op. De zwarte toren komt de volgende zet op f2, waarna wit met veel pijn en moeite mat kan voorkomen, maar wel een toren achter blijft. [l]