Succesvolle afronding van Project Participatie op Maat

RUCPHEN - Het Project Participatie op Maat is in december 2019 succesvol afgerond, zo meldt de Gemeente Rucphen. De doelstelling van het project was om de groep statushouders uit de periode 2016 tot en met 2019 klaar te stomen om een duurzame bijdrage te leveren aan de maatschappij.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat laatste is volgens wethouder Martien de Bruijn gelukt. Deelnemers hebben flinke stappen gezet om via werk of een ander traject te participeren in de samenleving. "Eind 2017 zijn we gestart met het Project Participatie op Maat. Doel was om de groep statushouders te leiden naar werk, met als doel dat zij beter en makkelijker mee kunnen doen. Bij aanvang van het traject zijn we gestart met 63 kandidaten. In de loop van het traject zijn er 11 nieuwe statushouders ingestroomd".

Goed rendement

"Het 'rendement' van het participatietraject is goed. 26 deelnemers doen geen ( of slechts gedeeltelijk ) beroep meer op een uitkering ingevolge de Participatiewet. 10 daarvan hebben fulltime werk, 3 werken parttime, 4 personen zijn een eigen bedrijf gestart, 6 kandidaten zijn verhuisd naar een andere gemeente, 2 zijn gestart met een fulltime opleiding en 1 kandidaat heeft uiteindelijk niet meegewerkt aan het traject. De overige deelnemers zijn actief bezig in de vorm van een leerwerktraject via WVS, werkervaringsplaatsen bij onder andere Waspunt, Steunpunten, KOBER, Heemtuin, Servicepack. Voor een viertal kandidaten is het traject tijdelijk stop gezet om medische redenen.

Persoonlijke begeleiding

"Het traject is dus succesvol en effectief geweest ", concludeert De Bruijn. "De intensieve en persoonlijke begeleiding heeft hier zeker aan bijgedragen. Alle deelnemers hebben stappen gezet om concreet tot werk te komen. Of zich zo te ontwikkelen dat regulier werk later nog volgt. Tevens heeft iedereen, op een enkele uitzondering na, de verplichte Participatieworkshop bijgewoond en het bijbehorende certificaat in ontvangst mogen nemen".

Lage instroom

"Het traject hebben we eind 2019 beƫindigd. De reden hiervoor is de relatief lage instroom afgelopen periode en waarschijnlijk ook de komende periode", vult de Bruijn verder aan. "De statushouders die nog een uitkering hebben, zullen in de verdere begeleiding worden meegenomen in de Aanpak Statushouders Werkplein. Bij deze deelnemers is al een begin van participatie gemaakt. Het Werkplein pakt de verdere re-integratie op".

Nieuwe Wet Inburgering

Per 2021 treedt de nieuwe Wet Inburgering in werking. Hiermee komt de regie voor inburgering weer terug bij gemeenten te liggen. Dit is een behoorlijke taak voor relatief weinig inburgeraars. Daarom zal de Gemeente Rucphen in De6-verband samenwerken om verder uitvoering te geven aan de nieuwe Wet Inburgering.[l]