Weidevogelbescherming in gemeente Rucphen

SPRUNDEL - De weidevogels- in het bijzonder de kievit, de grutto en de tureluur- hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk en verliezen helaas steeds meer terrein!

Agrariërs hebben vaak zelf wel de wil, maar niet de tijd om alle nesten van weidevogels op te sporen en te beschermen! Daarom is er ook in uw gemeente een werkgroep actief, die zich bezighoudt met het beschermen van weidevogels. De werkgroep is een samenwerking van Natuurwerkgroep Gemeente Rucphen en de Agrarische Natuurvereniging (zie URL. onderaan).

Over enkele weken zal weer een aantal vrijwilligers de boer opgaan om de weidevogels een handje te helpen. Jammer genoeg zijn er op dit moment te weinig vrijwilligers om alle deelnemende boeren te bemannen. De Vrijwillige Weidevogelbescherming is daarom naarstig op zoek naar mensen, die samen met andere vrijwilligers, afspraken maken bij agrariërs om op diens terrein de weidevogels te inventariseren en te beschermen.

Het kost slechts enkele uurtjes per week en .je bent lekker in de buitenlucht en gezellig onder de mensen. Bovendien steek je ook nog iets op van de natuur, meer specifiek hoe weidevogels leven, hun biotoop en de gevaren, waar ze steeds meer en meer aan blootgesteld worden. Hoe belangrijk is het dan om als vrijwilliger deze kwetsbare vogels samen met de boeren te kunnen en mogen beschermen!

Startavond
Nieuwsgierig geworden? Dan bent u van harte welkom op onze startavond, die op donderdag 27 februari gehouden zal worden bij Hoeve ’t Oosteind aan de Oosteindseweg 37 te Sprundel om 19.30 uur en iedereen, zowel agrariërs, vrijwilligers en belangstellenden, die de weidevogels een warm hart toedragen, is van harte welkom! Op deze zgn. startavond zal o.a. gesproken worden over de Provinciale Jaaravond (19 februari 2020) in het Provinciehuis in Den Bosch, die de voorbode vormt van het nieuwe weidevogelseizoen.

De vrijwilligers worden weer ingedeeld bij de deelnemende boeren. Er zal gesproken worden over het Jaarverslag van het weidevogeljaar 2019 dat op deze startavond uitgedeeld zal worden.

Informatie of aanmelding (i.v.m. onze planning gewenst): Jan Kiewit Coördinator Vrijwillige Weidevogelbescherming 076-5033630 of weidevogels@anv-baronie.markiezaat.nl;
www.natuurwerkgoep-rucphen.nl [l]