Afbeelding

Eeuwig Schaak laat koploper peentjes zweten

RUCPHEN - Vorige week dinsdag moest Eeuwig Schaak het in Breda opnemen tegen De Baronie D, de koploper in klasse A2 van de Avondcompetitie.

Baronie D had een harde kluif aan Eeuwig Schaak en het had niet veel gescheeld of Eeuwig Schaak had de koploper een matchpunt afgesnoept. Achtereenvolgens wisten Gerard Snoeijs, Patrick Heijnen en Jan Rijkse goed stand te houden en de partij op remise te houden. Op alle drie de borden wisselden de kansen regelmatig, maar wist niemand op beslissend voordeel te komen. Kees van Hogeloon was als laatste bezig en ook daar leek een remise in de maak. De Bredanaars rekenden al op een 2-2 uitslag, maar de tegenstander van Kees van Hogeloon (Zef Hendriks) had andere plannen. Hij had een minuscuul voordeel in het eindspel en als een ware Magnus Carlsen wroette en manoeuvreerde hij net zo lang tot hij dat uit kon buiten. Na 47 zetten stond de afgebeelde diagramstelling op het bord.

Ogenschijnlijk een remise-stelling, maar wit heeft 2 voordeeltjes: de witte koning is verder opgerukt en de zwarte pion op a6 staat vastgeroest op een wit veld en kan dus aangevallen worden door de witveldige loper. Zef Hendriks heeft na subtiel manoeuvreren hier een stelling bereikt waarin hij die voordeeltjes optimaal uit kan buiten.

48. Lc2-d3, Le6-c8

Gedwongen, want na 48...,Kb7 speelt wit 49.Kd6 en vreet hij de zwarte pionnen op de koningsvleugel op.

49. Kc5-d5, Kc7-d7

Iedere andere zet loopt ook verkeerd af.

49...,Lb7+ 50.Ke6 en de zwarte pionnen op de koningsvleugel gaan eraan.

49...,Kd8 50.Kc6 en de pion op a6 sneuvelt.

49...,h5 50gxf6,gxf6 51.Le2 en de pion op a5 is verloren.

Slaan op g5 is uitstel van executie en maakt het wit alleen nog maar makkelijker.

50. Ld3-f5+

De doodssteek. Wit forceert loperafruil, de witte koning loopt naar de zwarte pionnen toe en wit kan eerder een dame halen dan zwart. Kees speelde nog enkele zetten door en gaf daarna op, waardoor De Baronie met 2½-1½ won en koploper blijft. [l]