In Torensjouwerslaand luidde het carnavalsmotto vorig jaar 'We Blève Plakkuh'. FOTO PAUL VAN OERS
In Torensjouwerslaand luidde het carnavalsmotto vorig jaar 'We Blève Plakkuh'. FOTO PAUL VAN OERS Foto: Paul van Oers

Carnavalsmotto's prachtig staaltje van creativiteit

RUCPHEN - Het carnavalsfeest is weer in aantocht. Nog heel even en de doorgewinterde carnavalsvierders kunnen weer helemaal losgaan. Dat betekent dagenlang hossen, zingen, drinken en feestvieren. De echte fanatiekelingen hanteren daarbij natuurlijk ook de carnavalsmotto's van de plaats(en) waar ze carnaval gaan vieren.

DOOR ADDO SPRANGERS

Die motto's geven elk jaar weer genoeg stof tot nadenken. Daar werd vorig jaar in Sint Willebrord middels het motto 'Bekèk ut van swirskaante' in ieder geval goed voor gezorgd. Dit jaar echter mag er in het Heikneuterslaand naar hartenlust op los worden gefantaseerd. Sterker nog: met het motto 'Oew Fantaazie Slaot Op Hol' is dat welhaast een must. Het wekt hoe dan ook de nodige nieuwsgierigheid op naar de resultaten van de hersenspinsels van De Heikneuters deze carnavalseditie.

Kraaierijk

'Passe en Mete'. Zo luidde het motto in het Kraaierijk vorig jaar. Het zal van de Rucphense carnavalsvierders toch het een en ander hebben gevergd, want normaal gesproken wordt er met carnaval immers niet zo nauw gekeken. Het motto voor de komende carnavalseditie vereist weer andere inzichten. Met 'Daor zit wa in' kunnen er bovendien de nodige verrassingen uit de hoge hoed of andere objecten worden getoverd. Daar zit ook wel weer iets in, al zeg ik het zelf.

Torensjouwerslaand

Dat in het Torensjouwerslaand tot het gaatje wordt gegaan als het gaat om het carnavalsfeest, werd vorig jaar nog maar eens extra benadrukt via het carnavalsmotto 'We blève plakkuh'. De leden van CV De Torenjouwers en de andere leutliefhebbers uit Schijf kunnen dit jaar helemáál uit hun dak gaan. Het nieuwe motto 'We Laote Ut Vieren' is er in ieder geval uitnodigend genoeg voor.

Nachtuilenrijk

'Tis as un droom' was tijdens het carnavalsfeest in 2019 het motto in het Nachtuilenrijk en daarmee lag een droomcarnaval meer dan binnen handbereik. Carnavalsstichting De Nachtuilen heeft dit jaar met 'Wa Un Kunstje' gezorgd voor een carnavalsmotto dat bij de carnavalsliefhebbers in Sprundel best wel eens bewondering zou kunnen oproepen. Dat kunstje moet dan natuurlijk wel goed worden uitgevoerd. Voor de Nachtuil die het serieus en slim aanpakt, is dat uiteraard geen kunst.

Grasduinersdurp

Zoals gebruikelijk stelt de Stichting Kinder Karnaval Zegge alles in het werk om de jonge carnavalsvierders het leutfeest van hun leven te bezorgen. Vorig jaar werd het motto 'W'emme vaort' gehanteerd. Omdat verdrietige gezichten tijdens carnaval niet de bedoeling zijn, gingen we er maar vanuit dat hiermee werd bedoeld dat voor de leutliefhebbers in Zegge het feest niet snel genoeg kan beginnen. 'Meej 2 Maote', het motto voor het komende carnavalsfeest in Grasduinersdurp, valt op verschillende wijzen te interpreteren. Benieuwd hoe de Grasduiners en Grasduinerkes dat straks gaan vertalen.[l]

Carnavalsmotto's

Sint Willebrord (Heikneuterslaand)

'Oew Fantaazie Slaot Op Hol'

Rucphen (Kraaierijk)

'Daor zit wa in'

Schijf (Torensjouwerslaand)

'We Laote Ut Vieren'

Sprundel (Nachtuilenrijk)

'Wa Un Kunstje'

Zegge (Grasduinersdurp)

'Meej 2 Maote'