De hoofdrolspelers van Speulend Sprundel  tijdens de repetitie op de bühne. FOTO CORINE ROKS
De hoofdrolspelers van Speulend Sprundel tijdens de repetitie op de bühne. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Speulend Sprundel brengt klassieker drie keer ten tonele

SPRUNDEL - Staatssecretaris Rik de Naaijer hoopt een avondje door te kunnen brengen met Janine Wouters, de wulpse secretaresse van de oppositiepartij. Het amoureuze avondje in het Kurhaus hotel van Scheveningen pakt echter anders uit dan de tortelduifjes hadden ingeschat. Hoe het precies afloopt is binnenkort te zien in dorpshuis De Trapkes in Sprundel. De cast van Speulend Sprundel speelt dan de klassieke klucht 'Motie van Wanorde'.

DOOR CORINE ROKS

Een klucht van de fameuze Brit Ray Cooney, een klassieker in de toneelwereld die zelfs bekroond is met de Olivier Award.

Hilarisch

Op de vraag waarin deze uitvoering verschilt van de vorige stukken antwoordt toneelspeler Mathijs Aarts uit Etten- Leur: "Voorheen hebben we ook blijspel gespeeld. Nu dus een echte klucht, met veel verwarring en hilarische momenten". Aarts speelt in de klucht de rol van Ronnie, de boze man.

Schuifraam

Een schuifraam op kamer 648 is er de oorzaak van dat de hartendiefjes tijdens het liefdesspel worden gestoord. Het raam zorgt tijdens de klucht voor veel consternatie, ook achter de schermen tijdens de repetitie aan de vooravond van de première.

"Onze vaste toneelmeester was vanavond verhinderd", legt Aarts uit.

In totaal werken er zo'n twintig mensen voor én achter de schermen mee. Het gezelschap bestaat naast toneelspelers, regisseur en toneelmeester onder andere uit souffleur, mensen van het licht en geluid en grime.

Hoofdrollen

Alle crewleden komen uit Sprundel of directe regio. De hoofdrollen zijn dit jaar toebedeeld aan Nicojan Lazeroms (in de rol Rik de Naaijer) en Meria Hoefnagels die Janine Wouters speelt.

De rol van kabinetschef Jos Debock die in het verhaal door de staatssecretaris wordt meegesleurd in de ellende, wordt vertolkt door Wiljan Aarts.

Voorbereiding

Toneelgroep Speulend Sprundel houdt van een goede voorbereiding, die al voor de zomervakantie in gang wordt gezet.

Aarts hierover: "De leescommissie kiest een stuk uit. In samenspraak met onze regisseur, Frank Backx uit Rucphen, wordt bepaald wie welke rol gaat spelen. Daarna volgt de leesrepetitie waarbij duidelijk wordt of een rol goed bij je past.

Dit alles vindt nog vóór de zomervakantie plaats zodat de spelers zich tijdens de bouwvak kunnen voorbereiden op hun personage".

Half september starten de repetities. De bühne krijgt vorm, het werk van de decorploeg.

Repetities worden gaandeweg opgevoerd van één naar twee keer per week.

Verzet

Dit jaar werden de uitvoeringsdata verzet. "Wegens gezondheidsreden van een speler hebben we moeten schuiven in de personages. Januari bleek te snel om de rollen goed onder de knie te krijgen, vandaar dat we zijn uitgeweken naar eind februari en maart", geeft Mathijs uitleg.

In de pauze van de repetitie schuift de regisseur aan. Backx is kundig in het amateurtoneel, zowel als speler als regisseur.

Ook staat hij regelmatig in de ton in aanloop naar de leutfeesten.

'Als regisseur voel ik me een soort voetbalcoach'

Backx over het toneel: "Als tonprater en toneelspeler ben ik best relaxt, ik moet dan het zelf waarmaken. Maar als regisseur voel ik me een soort voetbalcoach. Samen moeten we het werk doen. Ik ben altijd best zenuwachtig maar heb er alle vertrouwen in".[l]

Motie van Wanorde

'Motie van Wanorde', een door Martine Deboosere vertaalde klucht in twee bedrijven, is te zien op zaterdag 29 februari, aanvang 19.30uur, op vrijdag 6 maart, aanvang 20.00uur en op zondag 8 maart, aanvang 14.00 uur. Reserveren via info@speulendsprundel.nl of bellen/WhatsApp via nummer 06-82519919.