Wim Daniëls te gast op dialectmiddag in De Trapkes

SPRUNDEL - Op de dialectmiddag, zondag 1 maart, komt Wim Daniëls naar De Trapkes. Daniëls is bekend van radio, televisie en theatervoorstellingen, maar schreef ook vele boeken, romans, verhalenbundels en vooral over taal.

‘Houdoe’ is een van de dialectboeken van de schrijver. Hij betreurt de teloorgang van het dialect, maar zegt dat het niet tegen te houden is. Al verwacht hij wel dat ‘Houdoe’, volgens hem afstammend van ‘Houd u goed’, nog een lang leven beschoren is.

Daniëls, die ook het boek ‘Het Dorp’ schreef, komt vertellen over het dorpsleven in zijn jeugd.

Zondag is voor het achttiende achtereenvolgende jaar dat het Dorpswerk en de Heemkundekring van Sprundel begin maart een bijeenkomst over het plaatselijk dialect plaats houden. Vanaf de start is de presentatie daarvan in handen van Adrie van Ginneken.

Hij zal ook dit keer ingaan op het geheel van regels van het Sprundels, nu in het bijzonder op klankkleurveranderingen. En op een leuke manier worden de bezoekers door hem onderworpen aan een test van hun dialectkennis. Rietje Vergouwen en Wilma Vermunt zijn vaste medewerkers geworden.

Alfabet

Deze keer presenteert Wilma een alfabet vol typische dialectwoorden, terwijl Rietje een fabel komt vertellen waarin alle woorden van het Sprundels Leesplangeske voorkomen. Iedereen kan nog meedoen aan een dialectquiz, via de site dorpswerksprundel.nl en middels deelnameformulieren die in De Trapkes verkrijgbaar zijn. Als men mee wil dingen naar een prijs, dan moet de oplossing van de quiz uiterlijk vrijdag 28 februari ingeleverd zijn.

Op de dialectmiddag worden de quizvragen besproken en de prijswinnaars bekendgemaakt. De dialectmiddag begint zondag om 13.30 uur. [l]