Het 'kruipad' op de belt krijgt vorm. FOTO JAN VAN DEN BROEK
Het 'kruipad' op de belt krijgt vorm. FOTO JAN VAN DEN BROEK Jan van den Broek

Molenvrijwilligers brengen verzakkende molenbelt op vereiste hoogte

SPRUNDEL - Als we vanaf de meelzolder door de molendeur de belt opstappen, merken wij op een aantal plekken een hoogteverschil van ongeveer 15 cm, dat in de loop der jaren door grondverzakking ontstaan is. Om dit verschil op te heffen moet de bovenkant van de belt worden opgehoogd.

Tevens was er een wens van de Molenstichting om ook een “kruipad” van een meter breed aan te leggen, zodat de molenaars vanaf dit pad het kruiwiel kunnen bedienen en bezoekers bij regenachtig en winters weer zonder problemen rond de molen kunnen lopen.

Door het aanleggen van dit “kruipad” kunnen we het vrijkomende zwarte zand op dezelfde locatie voor de beltophoging gebruiken.

Dit betekent dat we twee aanpassingen in een klus uitvoeren.

Om alle materialen, waaronder ophoogzand en straatstenen, op onze hoge en steile molenbelt te krijgen, ontvangen we spontane hulp, waaruit weer blijkt dat ook het Sprundelse bedrijfsleven waarde hecht aan het in stand houden van dit Rijksmonument door een aantal enthousiaste molenvrijwilligers.

Op dit moment onderzoekt de Molenstichting ook nog de mogelijkheden om de molenbelt op een natuurvriendelijk wijze aan te planten zodat ook de molen een bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit op het Molenerf en waarvan insecten, zoals vlinders en bijen, kunnen profiteren.

Inloopavond

Op donderdag 27 februari vindt de tweede inloopavond van de molen “Kunstparel 2020”, van 19.00 uur tot 21.00 uur, plaats in Dorpshuis De Trapkes in Sprundel.

Op 2 maart gaan de leerlingen van BS Vinkenbos ook aan de slag met dit project in de klas.

Informatie

Alle informatie is te vinden op:

www.molensprundel.nl/kunstparel2020/.

Voor het aanvragen van rondleidingen voor groepen of verenigingen kunt u ook op deze site, www.molensprundel.nl, terecht of stuur een mailtje naar molensprundel@gmail.com. [l]