Storm Ellen bezorgt carnavalsvierders flinke kater

RUCPHEN - Zoals in veel plaatsen in West-Brabant, gingen ook in de gemeente Rucphen verschillende carnavalsoptochten zondagmiddag niet door vanwege de door storm Ellen veroorzaakte extreme weersomstandigheden. In zowel Rucphen als Schijf als Sint Willebrord besloot de organisatie om de plaatselijke leutstoet af te gelasten.

DOOR ADDO SPRANGERS

Een flinke streep door de tekening voor de carnavalsvierders in respectievelijk 't Kraaierijk, Torensjouwerslaand en Heikneuterslaand. Het bestuur van Stichting Carnaval De Heikneuters besloot zaterdag al, mede op last van de Gemeente Rucphen en gezien de weersverwachtingen, om de optocht van zondag af te gelasten. "We vinden het uiterst vervelend en niet verantwoord om met dergelijk weer, een optocht te organiseren met alle gevaren van dien, met weinig tot geen bezoekers", zo liet de Willebrordse stichting in een verklaring op haar Facebookpagina weten. SC De Heikneuters houdt de Optocht nu op zaterdag 28 maart 2020. Onder de noemer 'Wat In Het Vat Zit Verzuurt Niet Party' vinden in café-zaal De Kwast aan de Vijverstraat 15 in Sint Willebrord aansluitend de prijsuitreikingen en de verkiezing van het motto voor 2021 plaats.

Teleurstelling

Teleurstelling was er eveneens in 't Kraaierijk en in Torensjouwerslaand, waar de organiserende carnavalsclubs zondagochtend de knoop doorhakten en met pijn in het hart een streep zetten door de geplande optochten die dag. Vanwege de verwachte harde windstoten kon de veiligheid van deelnemers en bezoekers onmogelijk worden gegarandeerd. Via haar Facebookpagina liet de Rucphense Carnaval Stichting maandag weten dat de Kinderoptocht op dinsdagmiddag in 't Kraaierijk gewoon zou doorgaan. Deze kreeg echter wel een alternatief tintje. Verschillende deelnemende groepen van de afgelaste Grote Optocht sloten hierbij aan en vier wagens werden tentoongesteld in de Van Voornestraat (achter gemeenschapshuis Agora). In Schijf werd via de Facebookpagina van café 't Wapen van Schijf wereldkundig gemaakt dat de Optocht van Torensjouwerslaand op zondag was afgelast. De optochten in Grasduinersdurp (Zegge) en 't Nachtuilenrijk (Sprundel) zaterdag gingen overigens gewoon door.[l]