Vanwege het coronavirus is Dorpshuis De Trapkes in Sprundel tot nader order gesloten. FOTO CORINE ROKS
Vanwege het coronavirus is Dorpshuis De Trapkes in Sprundel tot nader order gesloten. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Gevolgen van coronavirus zijn voelbaar

SPRUNDEL - Lege straten, een leeg schoolplein en een leeg kerkgebouw, dat is het surrealistische beeld van Sprundel op maandag 16 maart 2020 , rond de klok van half twee. Ook de dorpsbus komt tot 6 april niet van zijn vaste stek, zo staat vermeld op het matrixbord dat dorpsbewoners van de meest actuele informatie voorziet.

DOOR ADDO SPRANGERS

Bijkans verlaten straten, doodstille scholen, soms lege schappen in de supermarkten en sociale activiteiten die stuk voor stuk worden geschrapt. Het coronavirus houdt de hele samenleving in zijn greep. Bibliotheek West-Brabant heeft al haar vestigingen gesloten. Het Bisdom van Breda heeft voorlopig een streep gezet door alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen. En ga zo maar door.

Carnavalsoptocht

Zo komt er dit jaar definitief geen carnavalsoptocht meer in Heikneuterslaand. Waar de optocht op zondag 23 februari moest worden afgelast vanwege de slechte weersverwachtingen, gaat er nu ook een streep door de datum van zaterdag 28 maart. Dit keer vanwege de maatregelen in verband met het coronavirus. Omdat er op dit moment geen zicht is op wanneer dit soort evenementen weer wel mogen plaatsvinden, heeft het bestuur van Stichting Carnaval De Heikneuters besloten om niet nog een keer een alternatieve datum te kiezen. "We betreuren dit ten zeerste, daar er door zoveel mensen zoveel werk verricht is. Maar dit is pure onmacht." Het is slechts een van de vele activiteiten die worden geschrapt.

Tuin

De maatregelen van het kabinet om het coronavirus tegen te gaan treffen vooral de sociale activiteiten. Scholen, sportclubs en horecagelegenheden moesten vanaf afgelopen weekend per direct dicht. Ook werd een beroep gedaan op het volk om zo veel mogelijk thuis te blijven. Vele burgers maakte van deze nood een deugd: door het mooie weer werd er opvallend veel in de tuin geklust.

Gemeentehuis

Wie nog zaken wil doen in het Rucphense gemeentehuis, kan dat tot en met 6 april nog uitsluitend op afspraak op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. "De maatregelen rond het nieuwe coronavirus raken ook onze gemeente", zo meldt de Gemeente Rucphen. "We moeten het aantal fysieke contacten fors beperken en blijven je toch graag helpen. Dat doen we tot en met 6 april op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en alleen met een afspraak. Zo staat er altijd iemand voor je klaar en kan je snel daarna weer naar huis". Een afspraak maken voor een bezoek aan het gemeentehuis kan telefonisch op alle werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur via telefoonnummer 0165-349500. Hier kunt u ook met vragen terecht.[l]