Geen Corso Zundert voor de leden van buurtschap Schijf dit jaar. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Geen Corso Zundert voor de leden van buurtschap Schijf dit jaar. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

(CHAPEAU) Gezondheid en veiligheid van vrijwilligers en publiek doorslaggevend voor afgelasting

(KOP) Definitief streep door Corso Zundert 2020

SCHIJF - Corso Zundert gaat dit jaar niet door. Dat heeft Stichting Bloemencorso Zundert maandagavond officieel bekendgemaakt. "De coronacrisis maakt het dit jaar onmogelijk en onverantwoord om het grootschalige evenement te realiseren", zo meldt de stichting.

DOOR ADDO SPRANGERS

Er ging uitgebreid overleg binnen het stichtingsbestuur van Corso Zundert, met het overlegorgaan van de twintig verschillende buurtschappen én de met de Gemeente Zundert aan vooraf voordat de toch niet helemaal verrassende uitkomst naar buiten werd gebracht: Corso Zundert, steevast op de eerste zondag van september, wordt dit jaar geschrapt.

Onzekere factoren

De maatregelen die zijn genomen om de coronapandemie in te dammen raken alle onderdelen van de samenleving en dus ook Corso Zundert. Evenementen en samenkomsten zijn tenminste tot 1 juni verboden. Een lastig gegeven voor de buurtschappen, waar rond deze tijd normaliter wordt begonnen met het poten van dahliaknollen, het opbouwen van de tenten en het bouwen van de verschillende creaties. Hoewel sommige van deze activiteiten met de nodige aanpassingen en improvisatie binnen de maatregelen wel door kunnen gaan, is het uiterst onzeker of er na 1 juni een periode aanbreekt waarin de creaties daadwerkelijk afgebouwd kunnen worden. Voor Stichting Bloemencorso Zundert zijn er op dit moment derhalve te veel onzekere factoren om door te gaan met de voorbereidingen van het grootschalige publieksevenement. Bij alle door het bestuur gemaakte afwegingen stond hierbij één ding voorop: de gezondheid en veiligheid van de honderden vrijwilligers én het publiek.

Teleurstelling

"Ik begrijp dat dit besluit om het corso af te gelasten een teleurstelling is voor veel corsobouwers", aldus voorzitter Jos Jochems. "Het in groepsverband bouwen aan de corsocreaties speelt een grote rol in de levens van veel Zundertse corsoliefhebbers. Wat dat betreft is 'social distancing' (sociale afstand houden) in de corsowereld niet onze sterkste kant. Uiteraard is afstand houden nu het állerbelangrijkste om juíst elkaar te helpen hier zo snel mogelijk uit te komen".

René Bastiaansen

Het zijn woorden die worden uitgesproken na een hectische week, waarin het overlijden en afscheid van voormalig Corso Zundert-voorzitter René Bastiaansen en de te nemen beslissing over het wel of niet laten doorgaan van Corso Zundert samenvielen. "We wilden René een waardig afscheid bezorgen", vertelt Jos Jochems. "Binnen de mogelijkheden, met bijdragen van alle buurtschappen, hebben we dat redelijk voor elkaar gekregen. Onze grote angst was een té grote toestroom van belangstellenden. Daarom is er een oproep uitgedaan om eerder níet dan wèl te komen. Daar is gelukkig goed gehoor aan gegeven".

Onzeker

De noodzaak om uitsluitsel te geven over het wel of niet laten doorgaan van Corso Zundert kwam daar nog eens bij."We konden deze beslissing niet vooruitschuiven. Als je virologen, epidemiologen en andere deskundigen hoort, zitten we in een situatie die eerder lang dan kort gaat duren. Met het organiseren van Corso Zundert is bovendien veel geld gemoeid. Kun je straks wel publiek ontvangen? Ook dat is een onzekere factor. Afstand bewaren in de corsotent is bovendien bijna onmogelijk. Je moet elkaar immers helpen. Simpel voorbeeld: als de ene persoon last, zal de ander een onderdeel moeten vasthouden. Hopelijk kunnen we in de zomer nog plannen ontwikkelen voor een alternatief voor het corso later dit jaar en kan ook het Kindercorso doorgaan. Maar ook dat is afhankelijk van alle ontwikkelingen. Momenteel kunnen we het alleen maar van week tot week bekijken".[l]