De 'buit' van een deel van een straat in het buitengebied. FOTO PETRA VERAART
De 'buit' van een deel van een straat in het buitengebied. FOTO PETRA VERAART Petra Veraart

Dankzij vrijwilligers wordt Sprundel schoner

SPRUNDEL - Er zijn in het dorp nu 12 inwoners die zwerfvuil ruimen. Daarnaast helpt centrum De Parel sinds kort ook mee. Alles bij elkaar betekent dat, dat nu bijna tachtig procent van de straten regelmatig een beurt krijgt. Terwijl ze met hun knijper en vuilniszak op pad zijn ontvangen de vrijwilligers vaak complimenten. Ook wordt opgemerkt dat straten in het dorp, dankzij het project Sprundel Schoon, de laatste tijd schoner geworden zijn.


Toch zijn er nog mensen die hun afval zonder na te denken wegwerpen. Aan het afval te zien gebeurt dat niet alleen door jongeren, maar zeker ook door volwassenen.
Nu het langer licht blijft ligt er minder hondenpoep op de stoep, wordt weer beter gebruik gemaakt van de hondenpoepzakjes. Helaas deponeert niet iedereen die rode zakjes in de daarvoor bestemde bakken of neemt ze mee naar huis. Want, er worden er nogal wat in de plantsoenen aangetroffen. Er zijn zelfs mensen die de zakjes in een rioolput stoppen. Ze beseffen waarschijnlijk niet tot welke problemen en kosten dat kan leiden.

Buiten bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom kan men voor het hondenpoep beter geen zakjes gebruiken, maar de poep in de berm of in de sloot deponeren. Want plastic doet er 12 jaar over om te verduren en voor dieren is eten van plastic gevaarlijk. Van bij het maaien verpulverde blikjes kan een koe sterven. Zelfs sigarettenpeuken, vooral met mondstuk dat er jaren over doet voor het vergaat, zijn niet gezond.
Doordat er regelmatig geruimd wordt neemt de hoeveelheid zwerfvuil wel af. Toch worden er wekelijks nog grote zakken vol zwerfvuil bij vrijwilligers opgehaald.

Er zijn meerdere kinderen en kleinkinderen van vrijwilligers die helpen. Zij vinden het leuk om te doen en zien het nut ervan in. Maar een van hen merkte op "Het is toch eigenlijk gek dat wij de rotzooi van een ander op moeten ruimen". De vrijwilligers hopen dat dit ook jongeren en volwassenen in gaan zien. "Doe het afval in daarvoor bestemde bakken of neem het mee naar huis", is hun hartenkreet.

Ook meehelpen

Ga je graag naar buiten en wil je helpen om een of meer straten in Sprundel schoon te houden, neem dan contact op met Toon van de Sanden, via telefoon 06-13752568 of e-mail toonsant@home.nl. Hij zorgt dan voor het nodige materiaal dat de gemeente beschikbaar stelt.[l]