Veel kinderen en hun ouders kijken uit naar de Eerste Heilige Communie. De voorbereidingen gaan door. FOTO ARCHIEF CORINE ROKS
Veel kinderen en hun ouders kijken uit naar de Eerste Heilige Communie. De voorbereidingen gaan door. FOTO ARCHIEF CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Corona zet voorlopig streep door Eerste Heilige Communie

SPRUNDEL - 'In het kader van het coronavirus heeft het Bisdom besloten om de Eerste Heilige Communievieringen voor dit jaar niet te laten doorgaan. Ze adviseren de kinderen die nu niet kunnen meedoen te laten aansluiten bij de voorbereidingen en de vieringen van volgend jaar', zo kregen ouders van de communicanten Sint Franciscus Parochie regio Rucphen eind maart te horen. Een bericht dat leidde tot vele reacties van verontruste ouders. Een verslag uit kerkdorp Sprundel.

DOOR CORINE ROKS

"Ik begrijp dit advies, maar om de Eerste Heilige Communie dit jaar helemaal niet door te laten gaan vind ik voorbarig. Wat denk je van de kleding, die past volgend jaar echt niet meer", is een veelgehoorde reactie.

Teleurstelling

Ook Nina de Hoon van de zeskoppige communiewerkgroep Sprundel uit haar teleurstelling. "Een enorme tegenvaller. We hebben met onze werkgroep inmiddels een jaar voorbereiding achter de rug en waren vol energie om met de kinderen te beginnen aan de voorbereidingen voor hun Eerste Heilige Communie". Zij vervolgt: "Middels de communiewerkgroep-app hebben we de ouders direct in kennis gesteld. Al snel regende het verontruste reacties, die we hebben teruggekoppeld naar onze contactpersoon binnen het pastoraal team".

Hostie

De Eerste Heilige Communieviering stond voor Sprundel gepland op 23 mei. Zestien kinderen zouden op deze datum hun eerste hostie krijgen uitgereikt. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang, zo hebben de kinderen een project waarin ze in verschillende stappen toeleven naar hun Eerste Communie. Zestien kaarsjes met datum staan inmiddels klaar om in ontvangst te worden genomen.

Maatwerk

Ook de kinderen en ouders hebben hun inkopen gedaan. "Haar jurk hangt in de kast, helemaal op maat gemaakt", zo laat moeder Melissa weten. "Mijn dochter groeit snel, naast het feit dat haar jurk volgend jaar niet meer past, is het ook een raar gezicht als ze in 2021 tussen de kleinere kinderen uit groep vier staat". Organisatorisch wordt het eveneens een hele klus om volgens jaar twee groepen voor te bereiden, zo vult de werkgroep aan.

Alternatief

Een andere moeder laat weten: "Na de abrupte melding dat haar communie dit jaar niet door zou gaan ben ik direct gaan bellen voor een alternatief, zoals de Basiliek in Oudenbosch die de Eerste Heilige Communievieringen naar september willen verschuiven".

Oplossingen

Behalve de kerkelijke viering moet er vaak ook een feest worden afgezegd. "Plus de muziek, het springkussen en het vervoer", somt één van de ouders op. Zij zoeken naar creatieve oplossingen zoals het idee om de communicanten in kleinere groepjes op te delen waarbij de fysieke afstand van anderhalve meter in acht wordt genomen. Ook de communiewerkgroep Sprundel is zoekende. "Maar wat betreft het verzetten naar het najaar, daar kunnen wij jammer genoeg geen antwoord op geven. Wat doet het coronavirus, wat zegt het RIVM, wat zijn de maatregelen van het kabinet?"

Paasverhaal

De presentatieviering is wegens het aangescherpte beleid van het kabinet niet doorgegaan, maar de voorbereidingen voor de Eerste Heilige Communie gaan wel door. Zo doet de pastor een oproep aan de kinderen aandacht te blijven besteden aan het project, en de vieringen via Facebook te volgen. Met nadruk op het Paasverhaal waarin de belangrijkste gebeurtenis van de Rooms Katholieke Kerk, de verrijzenis van Jezus, tot leven komt.[l]