De centrale opstapplaats voor de lijnbus voor de dorpen Sint Willebrord en Sprundel aan de Vosdonkseweg. FOTO ADDO SPRANGERS
De centrale opstapplaats voor de lijnbus voor de dorpen Sint Willebrord en Sprundel aan de Vosdonkseweg. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Verkeersveiligheid bij bushalte Vosdonkseweg krijgt impuls

SINT WILLEBRORD - Er komt komende maand in de Noorderstraat een zogeheten 'kiss and ride'-strook. In een later stadium wordt aan de noordzijde van de bushalte bovendien een parkeerplaats aangelegd die ook gebruikt kan worden voor het afzetten of ophalen van buspassagiers. Beide maatregelen moeten bijdragen aan verbetering van de verkeersveiligheid bij de bushalte aan de Vosdonkseweg.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat meldt het Rucphense college van burgemeester en wethouders in reactie op een door raadslid Adri Blom geschreven brief, waarin hij zich namens de Rucphense Volkspartij (RVP) beklaagt over het gedrag van weggebruikers bij de bushalte aan de Vosdonkseweg.

Verkeersbewegingen

Eind vorig jaar werd de centrale opstapplaats voor de lijnbus voor de dorpen Sint Willebrord en Sprundel gerealiseerd aan de Vosdonkseweg nabij de rotonde met de Noorderstraat. Deze nieuwe opstapplaats heeft geleid tot nieuwe verkeersbewegingen van reizigers die met de fiets naar de opstapplaats komen en van auto's die reizigers af komen zetten. Het gedrag van deze weggebruikers levert volgens een bezorgde RVP-fractie echter regelmatig verkeersonveilige situaties op.

Gevaarlijk

Zo zouden auto's op de Noorderstraat ter hoogte van het kombord Sint Willebrord half op het trottoir stoppen. In zijn brief aan het college maakt RVP-raadslid Adri Blom duidelijk dat vooral bij auto's die meerdere reizigers tegelijk brengen, regelmatig mensen aan de rijbaanzijde uitstappen. De bushalte zelf wordt volgens Blom gebruikt als 'kiss and ride'-strook. Ook het gedrag van fietsers vanuit de richting Sint Willebrord is hem een doorn in het oog. Deze zouden bij de T-splitsing met de Nachtegaalstraat niet alleen schuin de Dorpsstraat oversteken, ook zouden zij op het trottoir of op het wegdek tegen het verkeer in richting de fietsenstalling fietsen. Volgens Blom vooral in het donker een extra gevaarlijke onderneming, aangezien veel fietsen vaak geen verlichting zouden voeren.

Werkgroep Verkeer

Het door Blom geschetste weggedrag in de omgeving van de nieuwe centrale opstapplaats is bij het college bekend, zo laten burgemeester en wethouders in hun reactie weten. Sterker nog: genoemd bedrag was reeds onderwerp van gesprek bij de werkgroep Verkeer. Die werkgroep heeft het college geadviseerd tijdelijke voorzieningen te treffen voor het uit- of in laten stappen van reizigers in de Noorderstraat. Een advies dat door burgemeester en wethouders is overgenomen.

Geen prioriteit

Het college ziet namelijk weinig heil in controle en handhaving. "Het niet juist oversteken en/of aanrijden van de bushalte is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de fietser zelf", zo maken burgemeester en wethouders hun reactie aan raadslid Adri Blom duidelijk. "Handhavend optreden tegen het schuin oversteken van de straat, heeft bij de politie geen prioriteit. Dat mensen aan de rijbaan zijde de auto uitstappen is een vrije keuze. Dit is niet verboden dus ook niet te handhaven".

Parkeergelegenheid

Wat dat betreft is het volgens het college een stuk eenvoudiger en effectiever om infrastructurele maatregelen te treffen. "Op het braakliggend perceel aan de noordkant van de bushalte is het de bedoeling om woningbouw met mogelijk een medisch cluster te ontwikkelen. Er wordt daarbij in een parkeergelegenheid voorzien die ook gebruikt kan worden voor het afzetten of ophalen van reizigers".

'Kiss and ride'-strook

Voor de tussenliggende periode wordt in de Noorderstraat (noord) een 'kiss and ride'- strook aangelegd. De aanleg hiervan is voorzien in mei. De hiervoor te maken kosten kunnen volgens het college worden gedekt uit de ontvangen provinciale subsidiegelden voor de aanleg van de nieuwe halteplaatsen aan de Vosdonkseweg. Er wordt bovendien een voetpad aangelegd vanaf eerder genoemde 'kiss and ride'-strook naar de bushalte. Met deze maatregelen verwacht het college een verkeersveiliger situatie op deze locatie te realiseren.[l]