Trekt Vuelta straks nog door gemeente Rucphen?

RUCPHEN - Het coronavirus houdt de wereld in haar greep en daarmee ook de sportwereld. Alle evenementen in Nederland tot 1 juni zijn afgelast en veel internationale evenementen zijn ook na die datum al afgelast of verplaatst. Onzekerheid is er nu ook over de Vuelta: trekt het Spaanse wielercircus straks nog door de gemeente Rucphen?

DOOR ADDO SPRANGERS

Het laatste woord hierover ligt bij de internationale wielerbond UCI en de Spaanse organisatie van de Vuelta. Vooralsnog is het koffiedik kijken. Alle evenementen in Nederland tot 1 juni zijn afgelast en veel internationale evenementen zijn ook na die datum al afgelast of verplaatst. Denk bijvoorbeeld aan het EK voetbal en de Olympische Spelen.

Vuelta

De start van de Ronde van Spanje staat echter pas op half augustus op de agenda. Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie in die periode zal zijn. Er is dus nog wat tijd en daar klampt de organisatie zich aan vast. Mocht alles doorgaan, dan vormen Noord-Brabant en Utrecht straks samen het decor voor de start van de Vuelta a España in 2020. De ploegenpresentatie (op donderdag 13 augustus), de start met een ploegentijdrit (op 14 augustus) en de finish van de tweede etappe (op 15 augustus) zijn in Utrecht. De derde etappe, op zondag 16 augustus, trekt door vrijwel geheel West-Brabant met Breda als start- en finishplaats. De rit, 194 kilometer lang, gaat vanuit Breda eerst naar de gemeenten Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout en Drimmelen. Daarna verplaatst de etappe zich achtereenvolgens naar de gemeenten Moerdijk, Halderberge, de Brabantse Wal met de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht, om vervolgens via Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur in Breda te finishen.

Vraagtekens

Een mooi draaiboek, maar gezien de huidige situatie wel een draaiboek dat is omringd met de nodige vraagtekens. De organisatie van La Vuelta Holanda heeft inmiddels een streep gezet door de kick-off van het aanvankelijk op 29 april gestarte activeringsprogramma, met tal van publieksactiviteiten verspreid over de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Of die, al dan niet in afgeslankte vorm, ook na 1 juni nog kunnen worden gehouden, valt nog te bezien.

Ontwikkelingen

Daarnaast gaan er stemmen op om De Tour, de Giro en de Vuelta dit jaar in één en dezelfde ronde te laten verrijden, voor zover een dergelijk plan uitvoerbaar is. De start van de Tour de France stond aanvankelijk gepland op 27 juni in Nice. De Amaury Sport Organisation (ASO) - de organisatie achter de Tour de France - had het evenement het liefst 'gewoon' laten doorgaan. Desnoods achter gesloten deuren, dus zonder reclamekaravaan en zonder publiek aan start en finish. Die wens is zondagavond echter getorpedeerd door de Franse president Emmanuel Macron met zijn aankondiging zondagavond dat grote publieksevenementen in zijn land tot half juli verboden zijn. De ontwikkelingen rond de Tour de France worden nauwgezet gevolgd door de organisatie van de Vuelta én door de Gemeente Rucphen. Wordt vervolgd.[l]