Een nieuwe datum voor de start van La Vuelta 2020 is er nog niet. Dat betekent afwachten. FOTO QUINO AL VIA UNSPLASH
Een nieuwe datum voor de start van La Vuelta 2020 is er nog niet. Dat betekent afwachten. FOTO QUINO AL VIA UNSPLASH Foto: Quino Al via Unsplash

'Uitstellen van La Vuelta is jammer, maar ook niet meer dan dat'

RUCPHEN - 'Jammer', 'begrijpelijk' en 'logisch'. Het zijn de meest gehoorde reacties op het vanwege het coronavirus uitstellen van de 'Nederlandse' start van de Ronde van Spanje. Wielergemeente Rucphen ziet de doorkomst van de wielerkaravaan van La Vuelta hierdoor vooralsnog aan haar neus voorbijgaan.

DOOR ADDO SPRANGERS

De internationale wielrenunie UCI en de organisatie van de Tour de France, de ASO, hebben bekendgemaakt dat de Tour de France verreden zal worden van 29 augustus tot 20 september 2020. Hierdoor vindt de Ronde van Spanje (La Vuelta) niet in augustus van dit jaar plaats. De etappes die op vrijdag 14 augustus, zaterdag 15 augustus en zondag 16 augustus stonden gepland in Nederland worden in dat weekend dus niet verreden.

Afwachten

"Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken", aldus Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda. "Wij waren er klaar voor om in dat weekend het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Maar de coronacrisis heeft de hele sportwereld deze zomer op zijn kop gezet en dit treft ons nu ook. We zijn niet het enige sportevenement dat verschoven wordt of mogelijk verschoven wordt. Een concrete datum is er echter niet dus wat dat betreft moeten we nog even afwachten."

Belangrijker

Wethouder Martien de Bruijn van de Gemeente Rucphen noemt het nauwelijks verrassend dat La Vuelta in augustus niet doorgaat. "Alle sportevenementen hebben met de coronacrisis te maken. Voetbalcompetities, de Olympische Spelen, noem maar op.

'De volksgezondheid is veel belangrijker dan een wielerronde'

Het uitstellen van La Vuelta is jammer, maar - afgezet tegen de huidige situatie - ook niet meer dan dat. Het coronavirus pakt voor veel mensen niet goed uit, qua gezondheid en in economisch opzicht. De volksgezondheid is veel belangrijker dan een wielerronde. De samenleving moet weer op gang komen en we moeten handen en voeten zien te geven aan de omgang met dit nieuwe virus. Als alles weer loopt, kunnen we ons beraden hoe we op een gepaste manier weer met La Vuelta aan de slag kunnen".

Spanje

Voormalig beroepswielrenner Rini Wagtmans uit Sint Willebrord, die tijdens zijn actieve carrière twee etappezeges in La Vuelta op zijn naam wist te schrijven, is van mening dat de Ronde van Spanje dit jaar het beste 'gewoon' helemaal in Spanje kan worden afgewerkt. "Het is jammer maar begrijpelijk dat men nu voor alle grote koersen een ander schema wil gaan hanteren. De Tour de France wordt nu van 29 augustus tot 20 september gereden en de Giro d'Italia mogelijk van 3 tot en met 25 oktober. Voor de Ronde van Spanje moet dan ook nog ruimte worden gezocht.

'Laat verstand zegevieren'

Dat wordt een moeilijk verhaal, want het liefst wil men alle andere grote wedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, ook door laten gaan. Met de Ronde van Spanje zit je dan misschien al aan het einde van het jaar".

Respectloos

"Het beste is om de koers gewoon in Spanje zelf te laten rijden", vervolgt hij. "Eventueel verkort, met een paar dagen in de Pyreneeën, San Sebastián en het midden van het land. Reizen en contacten moet je nu zo beperkt mogelijk houden. Laat de ploegen naar Spanje reizen en werk daar de ritten af, in plaats van op allerlei verschillende plaatsen in Europa etappes te houden. En beperk ook het hele mediacircus dat de wielrenners overal achterna reist. Natuurlijk is het jammer voor Nederland en Brabant als de etappes van La Vuelta nu niet hier plaatsvinden. Sportief gezien is zo'n evenement leuk, maar we leven momenteel in een onbeschermde wereld. Laat het verstand zegevieren. Nu ten koste van alles een wielerronde laten doorgaan is bijna respectloos tegenover de mensheid".

Draaiboek

"Het is wat het is met het coronavirus", reageert secretaris-penningmeester Peter Korsmit van Stichting De Willebrordse Renner die sinds jaar en dag de Dorpenomloop Rucphen organiseert. "Dit zat eraan te komen. Het verschuiven van La Vuelta komt voor mij niet als een verrassing. Wel hoop ik dat het evenement straks toch doorgaat. In alle kerkdorpen van de gemeente Rucphen waren werkgroepen al aan de slag met het activiteitenprogramma voor zondag 16 augustus.

'Toch blijf ik hopen op een start in Nederland'

Tijdens een meeting bij de Gemeente Rucphen waren al de nodige ideeën gelanceerd en ook al acties uitgezet. Voor ons als vrijwilligers was het echter ook al snel duidelijk dat we vanwege het coronavirus pas op de plaats moesten maken. Jammer, want qua beleving en buitenactiviteiten is het natuurlijk veel leuker om La Vuelta in de zomer te hebben. Nu is er sprake van dat het evenement in november wordt gehouden. Toch blijf ik hopen op een start in Nederland. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan lijkt het me sterk dat er voor een andere route wordt gekozen. Het draaiboek ligt er immers".

Promotie

Kees Kools is voorzitter van Stichting Wielerpromotion Rucphen en in die hoedanigheid jaarlijks betrokken bij de organisatie van de Cyclocross Rucphen. In januari tekende de stichting voor de organisatie van het meer dan geslaagde en ook coronavirusvrije NK Veldrijden. "Wat dat betreft hebben we geluk gehad", aldus Kees Kools. "Volgend jaar wordt het NK Veldrijden in Zaltbommel gehouden. De organisatie daar gaat het een stuk moeilijke krijgen, al is het alleen maar omdat je sponsors nu geen zekerheid kunt bieden". Het verschuiven van La Vuelta noemt hij logisch. "Best leuk, hoor, dat La Vuelta door de gemeente komt", zegt hij, "en ik zal ook best gaan kijken als het zover is. Maar dat moment is ook zó voorbij. Bovendien moet je wel een beetje verstand van wielrennen hebben om renners te kunnen herkennen in een groep die met 55 km per uur voorbij raast. Ik vond het persoonlijk veel erger dat de Dorpenomloop Rucphen vorig jaar vanwege het stormachtige weer werd afgelast. Alleen al voor de tv-beelden echter zou het mooi zijn als La Vuelta hier door de streek trekt. Het is toch promotie voor onze regio".

Factoren

Een nieuwe datum voor de start van La Vuelta 2020 is er nog niet. De UCI overlegt de komende weken met de Spaanse organisatie over een nieuwe datum. Zodra deze bekend is, zullen de consequenties hiervan moeten worden onderzocht door de Spaanse en Nederlandse projectorganisatie.

'Voor tv-beelden zou het mooi zijn als La Vuelta hier door de streek trekt'

Dit betekent dat dan samen met de startsteden Utrecht, 's-Hertogenbosch en Breda en de provincies Noord-Brabant en Utrecht zal moeten worden besproken welke mogelijkheden er (nog) liggen. Dit geldt eveneens voor de 31 andere doorkomstgemeenten en voor alle andere betrokkenen. Van Hulsteijn: "Er spelen ontzettend veel factoren mee. Welke andere evenementen zijn er op dat moment, hoeveel politie-inzet is er beschikbaar, enzovoorts. En bij een evenement dat op de openbare weg plaatsvindt, zoals La Vuelta, is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn."

Overheden

Indien organisatorisch verplaatst kan worden naar het najaar van 2020, wil dit overigens niet zeggen dat dit gebeurt. Vanwege de coronacrisis is dit niet alleen een kwestie van de UCI, maar ook van de Nederlandse overheid en de Spaanse overheid. Net als met andere evenementen moet La Vuelta afwachten wat hierin geadviseerd of besloten wordt. De organisatie meldt te allen tijde de adviezen en richtlijnen van de centrale overheden.

West-Brabant

La Vuelta a España zou in 2020 op vrijdag 14 augustus van start gaan in de stad Utrecht met een ploegentijdrit. De tweede en derde etappe stonden gepland op 15 en 16 augustus, waarbij het peloton door de provincies Utrecht en Noord-Brabant zou fietsen. De derde etappe, op zondag 16 augustus, zou door vrijwel geheel West-Brabant trekken,met Breda als start- en finishplaats. De rit, 194 kilometer lang, zou vanuit Breda eerst naar de gemeenten Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout en Drimmelen gaan, om zich vervolgens te verplaatsen naar de gemeenten Moerdijk, Halderberge, de Brabantse Wal met de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht, om uiteindelijk via Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur in Breda te finishen.[l]

Hoe anders zag het er nog uit in januari van dit jaar? Toen nam wethouder Martien de Bruijn namens de Gemeente Zundert een speciaal ontworpen bord voor La Vuelta in ontvangst. FOTO PETER HOUTEPEN