De leden van NEO snakken ernaar om straks weer ‘gewoon’ te kunnen repeteren. ARCHIEFFOTO FRED SCHUCH
De leden van NEO snakken ernaar om straks weer ‘gewoon’ te kunnen repeteren. ARCHIEFFOTO FRED SCHUCH Foto: Fred Schuch

'Geen repetities en optredens, het is schipperen'

RUCPHEN - Harmonie Nederland en Oranje (NEO) had zich de viering van haar 140-jarig bestaan dit jaar toch iets anders voorgesteld. Het coronavirus en de hiermee gepaard gaande maatregelen treffen het Rucphense muziekgezelschap diep: geen repetities, geen trainingen, geen optredens, geen concoursen en geen andere verenigingsactiviteiten.

DOOR ADDO SPRANGERS

"Het is schipperen", verzucht secretaris Jack de Rooij. "Natuurlijk, onze leden kunnen ook thuis oefenen. Maar daarvoor word je geen lid van een muziekvereniging. Je wilt samen spelen, samen muziek maken. Dat kan nu niet en dat is een groot gemis".

Agora

De rikavond van afgelopen vrijdag in gemeenschapshuis Agora, de thuishaven van NEO, ging niet door. Tot 1 juni kan NEO in ieder geval niet in Agora terecht. Ook door tal van andere activiteiten is een streep gezet. Zo zal NEO als vereniging ook geen muzikale bijdrage leveren aan activiteiten in het kader van Koningsdag 27 april, voor zover die sowieso al niet zijn afgeblazen. De Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei? Ook bij deze gelegenheden hoeft NEO dit jaar niet te komen opdraven.

Eldorado

Ook Eldorado, het muzikale theater spektakel met medewerking van diverse muziekgezelschappen dat gepland stond op 8 tot en met 10 mei, is geschrapt. "Een evenement waar we zeer naar uitkeken en dat al een jaar op ons lijstje stond", aldus een teleurgestelde Jack de Rooij. Bovendien is er nog een nadelig bijkomend effect aan de coronamaatregelen, zo maakt hij duidelijk."Nu alles niet doorgaat, komen er ook geen financiën binnen. Inkomsten waar je als vereniging wél op rekent".

Begrip

"We betreuren het daarnaast ook heel erg dat het nieuwe schoolorkest, dat begin maart met 26 leerlingen zo'n enthousiaste start maakte, nu niet wekelijks kan repeteren", vervolgt hij. "We hopen van harte dat we dit na de zomervakantie weer snel op kunnen - en mogen pakken. Het moge duidelijk zijn; dit NEO-jubileumjaar hadden we ons heel anders voorgesteld. Maar we hebben uiteraard begrip voor de noodzakelijke maatregelen die ons allemaal raken en waar we ons aan moeten houden voor ieders bestwil".

Online

Desondanks probeert NEO er gezien de omstandigheden het beste van te maken. De individuele muzieklessen gaan, digitaal en op afstand, al enkele weken gewoon door. Ook bij de leden van de harmonie gaat het jeuken. Achter de schermen wordt er digitaal geëxperimenteerd, uitgedaagd en gerepeteerd met kleinere groepen. Eenvoudig is het niet, weet Jack de Rooij. "Ik ben er niet elke repetitie bij, maar het is gewoon heel erg lastig om samen digitaal te repeteren. Je bent gewend om in één en dezelfde ruimte met zo'n vijftig muzikanten te repeteren. De dirigent hoeft dan maar één aanwijzing te geven en iedereen pakt het op. Nu is het op afstand met vijf mensen uit hetzelfde onderdeel van het orkest al moeilijk. Iedereen tegelijk laten spelen om te kunnen luisteren lukt bijna niet omdat de techniek hapert. Online zit er bij iedereen een vertraging in en bij de één is dat meer dan bij de ander. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan. Al is het goed om elkaar op deze manier te blijven zien en horen. Het is beter dan niets".

Potlood

Ondertussen wordt er al wel stiekem vooruitgekeken. Jack de Rooij: "Tot 1 juni kunnen we op dit moment sowieso niet in Angora terecht. Tot die datum hebben we in ieder geval geen activiteiten ingepland, want je moet vooraf ook voldoende kunnen repeteren. Stel dat er straks wél groen licht wordt gegeven, dan grijpen we die kans met beide handen aan. Wie weet? In dat geval willen we op 21 juni een 'singalong'-optreden houden. Een soort 'feel good'-concertje, voor onszelf en voor de mensen die altijd trouw naar ons komen luisteren. In potlood ligt die datum vast, al is het dus nu nog de vraag of het dan kan doorgaan. En anders richten we onze pijlen op het Gemeentelijk Muziek Concours (GMC) in het najaar".[l]