Grondige aanpak tuin gemeentehuis Rucphen

RUCPHEN - In Rucphen wordt de tuin rondom het gemeentehuis momenteel grondig aangepakt. Zowel aan de voorzijde als de achterzijde wordt de tuin bijvriendelijk, duurzaam en klimaat- en toekomstbestendig gemaakt.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat laatste is volgens de Gemeente Rucphen ook nodig. De tuin was door de droogte van de laatste jaren niet langer een waardig groen visitekaartje, stelt zij.

De aanpak van de tuin is in handen van Groen-Visie en tuin- en landschapsontwerper Sylvia Vergouwen. "Bij de keuze van de planten heb ik er steeds rekening mee gehouden dat ze goed tegen de droogte kunnen en aantrekkelijk zijn voor bijen", vertelt ze. "De gekozen beplanting geeft het hele jaar door een mooi beeld. Bloeiende planten in het roze, lila en paars in de lente en de zomer, prachtige najaarstinten in de herfst en groenblijvende planten en winterbloeiers voor de winter. Om de bijen een extra plek te geven in de tuin, plaatsen we ook vier bijenhotels".

Ook Wouter Struijs, eigenaar van hoveniersbedrijf Groen-Visie, toont zich enthousiast. "Ik ben trots dat ik als jonge ondernemer de gemeentetuin mag aanleggen in mijn eigen gemeente. Ik ben ervan overtuigd dat het een kleur- en insectrijke tuin gaat worden".

Op dit moment wordt er volop gewerkt. De oude beplanting is al verwijderd en in de komende weken wordt de nieuwe beplanting aangebracht. Naar verwachting is de tuin half mei klaar. Wethouder René Lazeroms is in zijn nopjes met de vorderingen. "Ik kan niet wachten tot het werk klaar is en het gemeentehuis weer wordt omgeven door een mooie tuin", zegt hij. "Dat de tuin zo snel in verval is geraakt, maakt wel weer goed duidelijk hoe zeer ons klimaat verandert. We hebben vaker te maken met langer periodes van droogte, heftige stortbuien en lange, warme zomers".[l]