'Directeur Susanne Hansen-Commandeur: 'De kinderen moeten hun ervaringen kunnen delen' FOTO BS HET PALET RUCPHEN
'Directeur Susanne Hansen-Commandeur: 'De kinderen moeten hun ervaringen kunnen delen' FOTO BS HET PALET RUCPHEN Foto: basisschool Het Palet Rucphen

'Welbevinden van leerlingen staat voorop'

RUCPHEN - De basisscholen gaan na de meivakantie weer open en dat maakt dat zij zich in allerijl moeten voorbereiden op de voortzetting van het lopende schooljaar. Dat geldt ook voor Het Palet, de Daltonschool in Rucphen. Voor directeur Susanne Hansen-Commandeur staat het welbevinden van de kinderen hierbij voorop: "Zij moeten vooral ook hun verhaal kunnen doen".

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat de scholen weer zouden worden geopend had ze zelf wel verwacht, vertelt Susanne Hansen-Commandeur. Het neemt niet weg dat er na de bekendmaking van het besluit vorige week dinsdag snel moest worden geschakeld om zogezegd alles op de rails te krijgen. Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant, waar Het Palet onder valt, belegde hiertoe snel een vergadering op afstand met de directeuren van alle aangesloten scholen om een eenduidige handelswijze op bestuursniveau vast te stellen. Met groen licht van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad is hier een kadernotitie met richtlijnen voor de scholen uit gerold.

Splitsing

"We gaan bijvoorbeeld met maximaal zestien leerlingen per klas werken", licht Susanne Hansen-Commandeur toe. "Dat betekent dat groepen moeten worden gesplitst. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat kinderen uit hetzelfde gezin ook op dezelfde momenten les krijgen. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag wordt op school onderwijs gegeven. Op woensdag komen de kinderen niet naar school en moeten zij thuis aan de slag met de stof".

Schoonmaken

Tot zover in een notendop de op kennisoverdracht gerichte praktische zaken, want met het nog altijd rondwarende coronavirus in het achterhoofd moet er aan nog veel meer punten aandacht worden besteed. Aan het houden van anderhalve meter afstand bijvoorbeeld, in het bijzonder tussen leerling en onderwijskracht. En aan het schoonhouden van de school bijvoorbeeld. Susanne Hansen-Commandeur: "Alle klassen krijgen pompjes met desinfecteringsmiddel. Hiernaast maken we met schoonmaakbedrijven afspraken over het bijvoorbeeld extra schoonmaken van tafels en deurklinken".

Noodopvang

"Maar dan zijn we er nog niet", vervolgt ze. "Ook toetsenborden en computers zullen telkens weer extra moeten worden gereinigd. Ouders vragen we om hun kind niet langer naar het klaslokaal te brengen. We willen iedereen immers zoveel mogelijk buiten de school houden om mogelijke besmetting te voorkomen. Kinderen moeten ook gespreid buiten spelen, wat betekent dat er ook weer meer gesurveilleerd moet worden. De noodopvang bij Blitz 4 Kidz komt te vervallen en moeten we als school zelf realiseren. Daar hebben we al een oplossing voor".

Bedreven

En zo is er nog een hele lijst aan punten waar Het Palet mee aan de slag is gegaan."Zelf heb ik het gevoel de voorbije periode 24 uur per dag 'aan' te hebben gestaan", vertelt Susanne Hansen-Commandeur. "Alle respect voor de zorgsector, maar ook van de leerkrachten wordt in deze tijd veel gevraagd. Wat onderwijs op afstand betreft zijn we in één keer van nul naar honderd procent gegaan en er nog bedreven in geraakt óók. Al zullen er ongetwijfeld hiaten zijn ontstaan".

Onderwijsaanbod

"Vanaf het begin is aangegeven dat ook de ouders nodig zijn bij het thuisonderwijs. Een aantal kinderen zal achterlopen. Sommige hebben misschien het idee van een lange vakantie gehad. En niet iedere ouder zal even goed kunnen helpen of stimuleren. Het is lastig om dan wel eisen aan de kinderen te stellen. Van andere kinderen hoor je weer dat het schoolleven thuis is nagespeeld en werd zelfs het brood vanuit de broodtrommel gegeten. Het is afwachten hoe het uitpakt, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje. Wij gaan in ieder geval gericht kijken naar het onderwijsaanbod dat noodzakelijk is om overgang naar het volgende leerjaar te realiseren". Al heeft het welbevinden van de leerlingen bij de herstart van school prioriteit bij de directeur. "De kinderen moeten hun ervaringen kunnen delen, zij moeten vooral ook hun verhaal kunnen doen".

Zomervakantie

Susanne Hansen-Commandeur hoopt wél dat het nu voor de start op maandag 11 mei gerealiseerde draaiboek in ieder geval kan worden gehanteerd tot aan de zomervakantie. "Het zou wel erg zijn als er tijdens de persconferentie op 20 mei nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen voor het basisonderwijs worden aangekondigd. Dat zou betekenen dat we nu plannen aan het maken zijn om alles goed en veilig te regelen voor de duur van anderhalve week".[l]