Alex Wagemakers. FOTO GEMEENTE RUCPHEN
Alex Wagemakers. FOTO GEMEENTE RUCPHEN Foto: Gemeente Rucphen

Vijf inwoners gemeente Rucphen krijgen Koninklijk lintje

RUCPHEN - Vijf inwoners van de gemeente Rucphen mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Dat kregen zijn vrijdagochtend telefonisch te horen van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. Het gaat om Johan Wagtmans uit Sint Willebrord, om Martien Schumacher uit Rucphen en om Kees van den Broek, Alex Wagemakers en Corrie van den Broek, allen woonachtig in Sprundel.

DOOR ADDO SPRANGERS

In verband met het coronavirus konden de onderscheidingen niet persoonlijk worden uitgereikt. De daadwerkelijke uitreiking vindt plaats op een nog nader te bepalen moment.

Johan Wagtmans

Johan Wagtmans uit Sint Willebrord kreeg zijn Koninklijke onderscheiding eerst en vooral vanwege zijn verdiensten voor de plaatselijke voetbalvereniging Rood-Wit, waar hij zijn hart aan heeft verknocht. Tussen 1998 en 2020 is hij in diverse periodes (vice) voorzitter van de vereniging geweest. Bovendien geldt Wagtmans als een van de drijvende krachten achter het Rood-Wit U10 Tournament, een internationaal voetbaltoernooi voor jongeren tot en met 10 jaar waaraan wordt deelgenomen door nationale en internationale topclubs, zoals Ajax, PSV, Feyenoord, FC Barcelona, Real Madrid, Juventus, Liverpool en Club Brugge. Onlangs heeft Wagtmans besloten zijn werkzaamheden voor Rood-Wit te beëindigen. Verder is Johan Wagtmans gedurende dertig jaar betrokken geweest bij de Scheidsrechtersvereniging Roosendaal en omstreken.

Kees van den Broek

Kees van den Broek uit Sprundel is één van de drijvende krachten achter het sociaal-cultureel werk in zijn woonplaats en krijgt daarom een Koninklijke onderscheiding. In 1992 is hij toegetreden tot het bestuur en kreeg hij de functie van secretaris toebedeeld. Deze werkzaamheden heeft hij tot 2011 verricht. Sinds dat moment is hij belast met de post personeelszaken. In 2014 is Van den Broek bovendien toegetreden tot het bestuur van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO), afdeling Sprundel, waar hij eveneens de functie van secretaris vervult. Daarnaast is hij afgevaardigde naar de Kringraad van de KBO-afdelingen van de gemeente Rucphen.

Alex Wagemakers

Een Koninklijk lintje is er ook voor Alex Wagemakers uit Sprundel, die zich op diverse fronten voor de Sprundelse gemeenschap inzet. Zo is hij sinds 1999 bestuurslid van de zeer actieve Wijkvereniging De Branden: eerst als algemeen bestuurslid, vanaf 2000 als penningmeester, vanaf 2003 als secretaris en vanaf 2012 als voorzitter. Namens de wijkvereniging heeft hij ook zitting in de Verenigingsraad van het dorp Sprundel, verantwoordelijk voor onder meer de Kerstmarkt, de aanleg van de schaatsbaan en de organisatie van de jaarlijkse St. Jansfeesten. Wagemakers is daarnaast al jaren zeer actief voor carnavalsvereniging De Nachtuilen

Corrie van den Broek

Corrie van den Broek uit Sprundel krijgt eveneens een Koninklijke onderscheiding en wel voor de manier waarop hij zich al vele jaren op bijzondere wijze inzet voor de Sprundelse gemeenschap. Zo is hij sinds zijn pensionering achttien jaar geleden actief bij de onderhoudsploeg van de R.K. Parochie Joannes de Doper. Sinds een aantal jaren is hij ook betrokken bij het Dorpswerk van Sprundel. Hij verricht diverse werkzaamheden in het gemeenschapshuis, zoals het onderhouden van de biljarttafels. Ook verzorgt Van den Broek de bloembakken op het Kloosterplein. Verder maakt hij zich al vele jaren verdienstelijk voor Wijkvereniging Achter de St. Jan, waarbij vooral het zogenaamde 'hondenpoepproject' een van zijn oogappeltjes is.

Martien Schumacher

Een Koninklijke onderscheiding is er tot slot ook voor Martien Schumacher uit Rucphen vanwege zijn langdurige inzet voor tal van maatschappelijke organisaties. Toen hij eind jaren '70 van de vorige eeuw in Rucphen kwam wonen, werd hij direct actief binnen de plaatselijke R.K. Parochie St. Martinus. Vanaf 1985 tot heden is hij binnen deze organisatie zonder onderbreking op bestuurlijk niveau actief geweest. Van 2004 tot en met 2017 heeft hij bovendien de functie van secretaris van het parochiebestuur vervuld. Hij deed dit met grote inzet, betrokkenheid en accuratesse. Schumacher maakt sinds 1974 deel uit van het kerkkoor, waar hij sinds 2003 ook de rol van secretaris vervult. Secretaris was hij van 1980 tot 1992 ook van de Stichting Katholiek Basisonderwijs Rucphen, waarbij hij een grote rol speelde in het samengaan van de kleuter- en lagere school in de basisschool. Sinds 1986 is hij actief betrokken bij de plaatselijke afdeling van het CDA en sinds ruim vijf jaar ten slotte is Martien Schumacher actief als belangenbehartiger Alzheimer West-Brabant.[l]

Johan Wagtmans. FOTO GEMEENTE RUCPHEN
Corrie van den Broek. FOTO GEMEENTE RUCPHEN
Martien Schumacher. FOTO GEMEENTE RUCPHEN
Kees van den Broek. FOTO GEMEENTE RUCPHEN