Het schoolplein van Vinkenbos is nu nog leeg. De leerkrachten zijn blij dat de kinderen in Sprundel straks weer naar school mogen. FOTO ADDO SPRANGERS
Het schoolplein van Vinkenbos is nu nog leeg. De leerkrachten zijn blij dat de kinderen in Sprundel straks weer naar school mogen. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

(CHAPEAU) Directeur Ineke Zopfi van basisschool Vinkenbos is blij van betekenis te kunnen zijn

(KOP) 'Met beetje humor de moed erin houden'

SPRUNDEL - De heropening van de basisscholen brengt een hoop voorbereidende werkzaamheden met zich mee. Directeur Ineke Zopfi van basisschool Vinkenbos in Sprundel doet het echter met liefde en plezier. "Ik ben blij dat we straks de inderen weer voor ons hebben, ook al is het op anderhalve meter".

DOOR ADDO SPRANGERS

Ineke Zopfi weet nog precies hoe alles verliep na het bericht dat de basisscholen op 16 maart vanwege het coronavirus per direct hun deuren moesten sluiten. "Toevallig hadden we die maandag een studiedag gepland en hadden de ouders die dag dus al opvang. We konden als team dus meteen schakelen. Natuurlijk hebben we even gepraat: 'Waar zijn we in beland? Hoe moet het verder? We missen de kinderen nu al'. Maar daarna was het wél: 'Hup, schouders eronder'. Hebben we huiswerk klaargezet en het digitaal onderwijs aan de kinderen zo goed mogelijk opgepakt".

Waardering

Dat werkt niet bij elk kind even succesvol, erkent de schooldirecteur. "Je moet af en toe een veer laten en kunt niet iedereen helpen zoals je graag zou willen. De noodzakelijke hulp van de ouders is ook wisselend. De één lukt het beter dan de ander. Sommige ouders hebben een vitaal beroep, andere ouders moeten thuis werken: dan heb je er met onderwijs op afstand in één keer wel iets bij. Je hebt dubbel werk. Al heeft iedereen er wel iets op gevonden. Wat dat betreft alleen maar waardering. Via telefonisch contact en ondersteuning op afstand hebben we toch een beetje de vinger aan de pols kunnen houden. Het van dichtbij stimuleren en feedback geven als leraar mis je echter wel".

Toezicht

Met de heropening van de school kan het team van Vinkenbos opnieuw aan de bak. In korte tijd dienden aan de hand van protocollen tal van zaken worden geregeld. Ineke Zopfi: "Praktische zaken als het inkopen van extra schoonmaakuren en desinfecterende doekjes en dergelijke. Maar ook zaken als de introductie van looproutes. Groepen die om en om naar school moeten en ook apart moeten spelen. Ook moeten we bekijken hoe we de ouders gaan 'parkeren'. Daar zal ook toezicht op moeten zijn. Wellicht kunnen handhavers van de Gemeente Rucphen daar iets in betekenen. Verder zal er van alles worden geregeld om de afstand van anderhalve meter tussen leerkracht en leerling te kunnen houden".

Gewend

Al is dat laatste wel een dingetje, weet de schooldirecteur. "Het troosten van een kind kan niet op afstand. Daar hebben we het als team ook al wel over gehad. Aan de andere kant merk ik wel dat de oudste kleuters al aardig gewend zijn aan het afstand houden. Ik woon ook waar ik werk en kom dus regelmatig kinderen 'in het wild' tegen. Die komen dan toch niet dichtbij je staan. Dat zit er al goed in".

Samen

Ineke Zopfi heeft er vertrouwen in dat bij de heropening van de school alles op rolletjes zal lopen. "Ik ben blij dat we straks de kinderen weer voor ons hebben, ook al is het op anderhalve meter. Hoe klein ze ook zijn, ook de kinderen voelen aan dat we het samen moeten doen. Het raakt iedereen: ouders én kinderen. Het schoolkamp en de musical kunnen helaas niet doorgaan, maar met een beetje humor proberen we er de moed in te houden. Veel ouders vinden het wel fijn dat de kinderen weer naar school mogen".

Doorwerken

"Dat we nu in de meivakantie even moeten doorwerken om alles op de rails te krijgen, daar heeft niemand problemen mee", besluit ze. "De mensen in de zorg moeten óók doorwerken en maken nog langere en intensievere dagen.

De cafés zijn dicht, anderen hebben door de coronacrisis geen werk meer. Ik ben blij dat we iets kunnen betekenen".[l]