Basisschool Mariadonk in Zegge gooit de schooldeuren straks vol vertrouwen weer open. FOTO BS MARIADONK ZEGGE
Basisschool Mariadonk in Zegge gooit de schooldeuren straks vol vertrouwen weer open. FOTO BS MARIADONK ZEGGE Foto: Basisschool Mariadonk Zegge

(CHAPEAU) Directeur Jelle Oomen van basisschool Mariadonk ziet heropening scholen vol vertrouwen tegemoet

(KOP) 'In het onderwijs zijn we gewend om snel te schakelen'

ZEGGE - Een aantal weken geleden moesten de scholen vanwege het coronavirus plotsklaps overschakelen op onderwijs op afstand, nu staat de heropening van de basisscholen op 11 mei weer voor de deur. "Gelukkig zijn we in het onderwijs flexibel en gewend om snel te schakelen", aldus Jelle Oomen, directeur van basisschool Mariadonk in Zegge.

DOOR ADDO SPRANGERS

Veranderende omstandigheden maken dat het onderwijs van de ene verandering in de andere verandering valt. De noodgedwongen omslag naar het afstandsonderwijs de voorbij weken was een fikse verandering, zo blikt Jelle Oomen terug. "De kern van het lesgeven is normaal gesproken dat je persoonlijk en direct contact hebt met de kinderen. Die kern ontbreekt plotseling. Het brengt wel nieuwe inzichten. Hoe zorg je ook binnen het afstandsonderwijs voor een goed aanbod? Hoe kun je zo goed mogelijk aandacht blijven schenken aan kwetsbare kinderen? Daarnaast was ook de hulp van de ouders nodig. Ik heb er bewondering voor hoe de kinderen en ouders hier in Zegge invulling aan het afstandsonderwijs hebben gegeven. Dat vraagt veel van thuiswerkende ouders".

Achterstand

"Of er mogelijk achterstanden zijn ontstaan bij leerlingen? Ik heb moeite met het woord achterstanden", zegt Jelle Oomen. "Een kind kan ten aanzien van de eigen ontwikkeling namelijk nooit achterstanden oplopen. Als school moet je zorgen voor een veilig klimaat, kijken waar het kind in zijn ontwikkeling staat en daar dan het onderwijsaanbod op laten aansluiten. De term achterstand brengt druk met zich mee".

Vertrouwen

De heropening van de school is zoals gezegd de volgende verandering die zich aandient. Jelle Oomen: "Ieder besluit roept een nieuwe manier van werken en nieuwe vragen op. We moeten vertrouwen hebben in de maatregelen die op basis van adviezen van experts worden genomen. Als deskundigen het verantwoord vinden om de scholen weer te openen, dan is het onze taak alles zo goed mogelijk in te richten voor personeel en kinderen. Zo breng ik dit over op het team en ik ga ervan uit dat de leerkracht dit ook zo overbrengt op de kinderen. Ook nu wordt er weer een hele verandering gevraagd. Gelukkig zijn we in het onderwijs flexibel en gewend om snel te schakelen. Bij ons dan ook geen paniek. We staan weer in de actiestand om alles in te richten".

Duidelijkheid

Het hiertoe vanuit de PO-Raad (sectororganisatie voor het primair onderwijs) verstrekte protocol laat volgens Jelle van Loon niets aan duidelijkheid te wensen over. "Het is een breed advies over hoe om te gaan met de huidige situatie. Denk aan zaken als een intensievere schoonmaak, efficiƫnt gebruik van de beschikbare ruimte, ouders- en leerlingenstromen, wat te doen met externe partijen die de school betreden enzovoorts. Een dergelijke, duidelijke richtlijn was ook de wens van het onderwijs, zodat er tussen scholen onderling geen grote verschillen in handelswijzen zijn".

Doorwerken

Het besluit om de scholen weer te openen betekende voor Jelle Oomen en zijn team even behoorlijk doorwerken in de meivakantie. "Geen probleem", vindt hij. "We wilden deze periode snel duidelijkheid verschaffen zodat ook de ouders tijd hebben om een en ander te organiseren. Ook voor het personeel moet een verantwoorde werkwijze worden gecreƫerd met een verstandige balans tussen de vakken die op school worden gegeven, zoals taal, rekenen en lezen. De leerlingen moeten thuis aan de slag met de verdere uitwerking. Dat geldt ook voor het uitvoeren van de creatieve vakken".

Prioriteit

'Last but not least' heeft ook aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen prioriteit. "Voor hen is de impact ook heel groot" weet de schooldirecteur. "Zeker voor wie een sterfgeval als gevolg van het coronavirus heeft meegemaakt. Sommige kinderen hebben wekenlang binnen gezeten, andere weer niet. Daar zal nadrukkelijk aandacht aan worden geschonken".[l]