Kees van den Broek: 'Stiekem hopen we per 1 juni op een versoepeling van de maatregelen' FOTO CORINE ROKS
Kees van den Broek: 'Stiekem hopen we per 1 juni op een versoepeling van de maatregelen' FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

'Als je ergens voor staat, dan doe je je best'

SPRUNDEL - Kees van den Broek valt de laatste weken van het ene in het andere feestelijke moment. Afgelopen donderdag vierde hij zijn 75ste verjaardag, een week eerder kreeg hij telefonisch van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr te horen dat hij Koninklijk is onderscheiden. Van den Broek blijft er bescheiden onder. "Als je ergens voor staat, dan doe je je best", vindt hij.

DOOR ADDO SPRANGERS

Een understatement van de bovenste plek. Voor de Sprundelse gemeenschap doet Kees van den Broek zelfs heel erg goed zijn best en al een behoorlijk lange tijd ook. Zo is hij sinds 1992 al actief voor het huidige Dorpswerk Sprundel. In 2014 is hij daarnaast toegetreden tot het bestuur van de Sprundelse afdeling van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO).

Risicogroep

Hij heeft het er maar druk mee. Normaal gesproken althans, want vanwege het coronavirus is er deze dagen eerder sprake van een 'KBO in ruste', maakt Kees van den Broek duidelijk. "De leden van de KBO behoren vanwege hun leeftijd tot de risicogroep. Al onze activiteiten zijn dan ook stilgelegd. 's Zomers houden we bijvoorbeeld op dinsdag altijd fietstochten, maar die gaan nu niet door. Vaak zijn we dan met wel twintig personen. Dat mag nu niet. Bovendien zou het met zo'n grote groep ook niet te doen zijn om de vanuit de coronamaatregelen gewenste onderlinge afstand van anderhalve meter te bewaren. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de wandelploeg op donderdag. Ik hoor wel dat sommige vriendenclubjes nu met twee of drie personen gaan fietsen of wandelen, maar dat is buiten ons gezichtsveld".

Jaarvergadering

Omdat ook het Dorpshuis vanwege het rondwarende coronavirus is gesloten, kunnen daar eveneens geen activiteiten worden gehouden, zoals themabijeenkomsten. "Stiekem hopen we per 1 juni op een versoepeling van de maatregelen, zodat het Dorpshuis of een gedeelte daarvan met inachtneming van de anderhalve meter weer kan worden gebruikt", aldus Kees van den Broek. "Maar dat is afwachten. Onze jaarvergadering, die volgens de statuten in het voorjaar moet plaatsvinden, hebben we in ieder geval al verplaatst naar oktober".

Vraagstukken

De inactieve status van de KBO Sprundel op dit moment ten spijt, weten leden met persoonlijke vraagstukken Kees van den Broek nog altijd prima te vinden. "Dan gaat het bijvoorbeeld om vragen met betrekking tot de verlenging van het rijbewijs. Hiervoor moeten 75-jarigen worden gekeurd. Iemand wil dan bijvoorbeeld weten welke keuringsarts actief is. Of hoe de procedure verloopt. Ik leg dan uit of een en ander via de computer kan worden afgewikkeld of dat iemand hiervoor naar de gemeente moet gaan. Ook Toon van der Sanden, die namens de Gemeente Rucphen in het Dorpshuis contactpersoon is voor vragen rondom het coronavirus, krijgt de nodige vragen. Het is wel prettig dat er bij het Dorpshuis een goed zichtbaar informatiebord staat dat elke dag een update krijgt".

Ervaringen

Zelf heeft Kees van den Broek regelmatig contact met Toon van der Sanden en met cliƫntondersteuner Cees van Oorschot. "Dan wisselen we onze ervaringen uit. Op de achtergrond houden we op die manier een vinger aan de pols. Mochten er zich ergens problemen voordoen, dan zijn de lijntjes kort".

Verjaardag

Uiteraard ontkomt Kees van den Broek zelf ook niet aan de beperkingen die hem door de coronamaatregelen worden opgelegd. "Mijn verjaardag hebben we nu niet met de familie kunnen vieren. Ik heb de kinderen en kleinkinderen maar even taart gebracht. Zo is het toch nog een beetje feest. Tekeningen krijg ik nu via de app. Of we skypen even. Zo houden we contact".

Verrast

Een ander feestelijk moment heeft hij nog tegoed: de daadwerkelijke uitreiking van zijn officieel toegekende Koninklijke lintje. "Ik was totaal verrast. Zelfs mijn vrouw wist er niet van. Het lintje voelt op een bepaalde manier als een soort erkenning voor mijn vrijwilligerswerk. Het moet in je zitten, maar voor mij is het ook vanzelfsprekends om te doen. Als je ergens voor staat, dan doe je je best. Zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik ermee door".[l]

Afbeelding