Het beeld van Maria in de Onze Lieve Vrouw van Zegge-kapel heeft op tal van pelgrims een enorme aantrekkingskracht. FOTO MAURICE VROEGRIJK
Het beeld van Maria in de Onze Lieve Vrouw van Zegge-kapel heeft op tal van pelgrims een enorme aantrekkingskracht. FOTO MAURICE VROEGRIJK Foto: Maurice Vroegrijk

'Ik denk dat Maria van Zegge ons hier wel doorheen helpt'

ZEGGE - Voor katholieken is het een vanzelfsprekendheid: mei is de maand waarin Maria feestelijk wordt geëerd. In de Maria-bedevaartsplaatsen krijgt zij bijzondere aandacht. Zo ook in bedevaartsoord Zegge. Al is het dit jaar net even anders dan anders.

DOOR ADDO SPRANGERS

Waar normaal gesproken duizenden bedevaartgangers uit binnen- en buitenland hun weg naar 'de Zeg' weten te vinden, zal het deze keer een stuk rustiger zijn in de befaamde Mariamaand. De boosdoener is het rondwarende coronavirus en de hiermee gepaard gaande maatregelen.

Frietkot

Hierdoor heeft de horeca in het dorp voorlopig haar deuren moeten sluiten en kan bijvoorbeeld het pal naast de Onze Lieve Vrouw van Zegge-kapel gelegen café Kerkzicht vermoeide pelgrims niet voorzien van een natje en een droogje. Dat doet deze zondag wel het mobiele frietkot dat zich aan de zijkant van de kapel een strategische positie heeft verworven. Na een kaarsje te hebben aangestoken, verwennen de veelal per fiets arriverende Maria-vereerders zichzelf met friet en ijs, om daarna nog even uit te rusten op de bankjes achter de kapel of vóór de Heilige Maria Boodschapkerk aan de Onze Lieve Vrouwestraat, recht tegenover de Mariakapel.

Creativiteit

Ook bij de beroepskrachten en vrijwilligers van de Heilige Maria Boodschapkerk, onderdeel van de Sint Franciscusparochie, is in deze tijden creativiteit vereist.

"Je wilt de bedevaartgangers toch iets bieden", aldus Helen van Oosterhout-Verhoeven, secretaris van het parochiebestuur en voorzitter van de Maria Werkgroep, ooit opgericht om alle activiteiten in de Meimaand Mariamaand in goede banen te leiden. "Daarom worden deze maand twee vieringen opgenomen in de kerk. Zondag vond de eerste opname plaats, op zondag 17 mei wordt de tweede viering opgenomen. Daarnaast wordt nog een opname gemaakt van de afsluitende viering van deze meimaand. De eerste viering is te bekijken via http://sintfranciscusparochie.nl/opname-viering-zondag-3-mei-vanuit-heilige-maria-boodschapkerk-zegge/, zodat belangstellenden deze toch nog kunnen meemaken. Ook al is het een andere manier van beleven".

Coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen is het bijwonen van de vieringen die worden vastgelegd slechts voorbehouden aan een select gezelschap gelovigen die zich het hele jaar door voor de kerk inzetten. Dezelfde coronamaatregelen maken ook dat bedevaartgangers die een kaarsje willen opsteken in de kapel hierbij de momenteel geldende regels in acht moeten nemen. "Wij monitoren dit, maar het is ons al opgevallen dat de bezoekers bij drukte keurig wachten en daarna pas de kapel binnengaan om een kaarsje op te steken".

Gewend

"De mensen van 'de Zeg' zelf en mensen die hier oorspronkelijk vandaan komen, weten de weg naar de Mariakapel nog altijd goed te vinden", vertelt ze. "Vaak gaat het om mensen die de bedevaart nog kennen van toen ze zelf nog jong waren. Veel inwoners van omliggende dorpen zijn het ook gewend om op bedevaart naar Zegge te gaan".

Tal van andere activiteiten zijn geschrapt. Tot teleurstelling van eerder genoemde Maria Werkgroep, die vaak al een jaar van tevoren bezig is met de voorbereidingen.

Helen van Oosterhout-Verhoeven: "Dit jaar zouden we bijvoorbeeld voor de eerste keer een Taizéviering houden en ook stond er een speciale Mariaviering voor kinderen op het programma. En jammer genoeg is natuurlijk ook de processie geschrapt. Zodra de Meimaand Mariamaand voorbij is, houden we een evaluatie en beginnen we weer met het opzetten van allerlei initiatieven voor het jaar daarop. Dat vergt veel geregel. Om te beginnen moeten er voor alle vieringen priesters beschikbaar zijn. Ook de koren hebben vaak een vol programma. Het is dus veel passen en meten. Iedereen in de Maria Werkgroep heeft dan ook zijn of haar eigen taak, anders is alles niet te overzien".

Angst

Dat het coronavirus een negatief stempel zou gaan drukken op de huidige Mariamaand, was de leden van de Werkgroep Maria in maart meteen al wel duidelijk. Bij Helen van Oosterhout-Verhoeven heerst nu echter een gevoel van berusting. "Ik denk dat Maria van Zegge ons hier wel doorheen helpt", zegt ze. "Veel mensen leven in angst voor het virus en wat het gaat doen. Maria biedt echter steun en niet alleen in deze tijd van corona. Dat geldt voor alle mensen die naar de kapel komen".[l]

Legenden

Volgens een 19de-eeuwse legende zou de stichting van de kapel zijn terug te voeren op de belofte van een schipper die tijdens de Sint Elisabethsvloed in 1421 schipbreuk leed. Hij beloofde dat indien hij gered zou worden, hij op de plaats waar hij aan land zou komen een kapel ter ere van Maria zou bouwen. In dit geval dus in Zegge. De tweede oorsprongslegende ontstond pas rond 1925 op het Juvenaat van de Broeders van Saint Louis te Oudenbosch. Volgens overlevering zou een herder bij een waterput in het bos een Mariabeeld hebben gevonden en mee naar huis hebben genomen. De volgende ochtend echter was het beeld verdwenen en vond hij het terug in een boom. Naar aanleiding van deze gebeurtenis zou de kapel van Zegge gebouwd zijn.

De Mariakapel in Zegge mag zich verheugen in een enorme populariteit. FOTO ADDO SPRANGERS
Bezoekers blazen even uit op de bankjes aan de achterzijde van de kapel. FOTO ADDO SPRANGERS