Dodenherdenking met een sober karakter

RUCPHEN - Ook in de gemeente Rucphen werd maandag stilgestaan bij de slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de verschillende missies. Dit jaar echter had de Dodenherdenking een veel soberder karakter.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat laatste had uiteraard te maken met het coronavirus en de hiermee gepaard gaande maatregelen. De herdenking was er dan ook vooral eentje in de categorie 'samen alleen'. Elk collegelid legde een bloemstuk neer in een van de kerkdorpen, waar overal de Nederlandse driekleur halfstok was waar te nemen.

College

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr kweet zich van die taak bij het herdenkingsmonument in Zegge. Wethouder Martien de Bruijn was de vertegenwoordiger van het college bij het oorlogsmonument in Sint Willebrord, terwijl wethouder Laura Matthijssen-de Jong in Schijf de honneurs waarnam, samen met haar echtgenoot André Matthijssen. Wethouder Suzanne Breedveld-de Ruiter legde een bloemstuk neer bij het oorlogsmonument in Rucphen. 'Last but not least' wethouder René Lazeroms gaf acte de présence in Sprundel om bij het oorlogsmonument daar een bloemstuk neer te leggen. Net als op de andere plaatsen was hier weinig ruchtbaarheid aangegeven in verband met de coronamaatregelen en de beperkte ruimte. Slechts kleine delegaties van verschillende organisaties en verenigingen waren present bij het eerbetoon.

Vrijheidsvuur

Dit jaar wordt stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Vandaag de dag is echter alles anders; we leven in een tijd waarin we voelen wat beperking van vrijheid is. Maandagavond werd dit moment gemarkeerd door zogezegd samen met heel Nederland het vuur te ontsteken, thuis of op het werk met een eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr ontstak namens de Gemeente Rucphen het vrijheidsvuur voor alle inwoners, waarbij het de bedoeling was dit vuur digitaal verder door te geven.[l]