Gierzwaluwkasten aan een gevel. FOTO MANS DE JONG
Gierzwaluwkasten aan een gevel. FOTO MANS DE JONG Mans de Jong

Gierzwaluwen terug en al gezien bij nestkasten

SPRUNDEL - Na een reis van 7000 km zijn sinds 26 april een aantal gierzwaluwen boven de wijk Koekoekstraat en Graaf Ansfriedstraat weer aan de lucht te bewonderen.


De tijdens de renovatie van de wijk door Thuisvester opgehangen gierzwaluwkasten worden al gierzwaluwen opgemerkt die kasten binnengaan.


Kasten accepteren

Een heel mooi gebaar was dan ook dat een aantal bewoners om een nestkast hadden gevraagd. Deze zijn al opgehangen. Op dit moment zijn er een zevental kasten die regelmatig door de vogels worden bezocht. Andere kasten worden via het invlieggat door de vogels bekeken of de kast in de smaak valt. Goed nieuws is dat de vogels de kasten accepteren om er in te broeden. De waarnemingen worden en zijn gedaan door een aantal wijkbewoners.


Verrijking voor de wijk

Menige wijkbewoner staart nu meer naar de lucht dan voorheen en zijn enthousiast en vinden het een verrijking voor de wijk dat de gierzwaluwen weer terug zijn nadat vorig jaar alle nestgaten waren gedicht en zij zich niet konden voortplanten. Ook enkele mussenpaartjes maken gebruik van de speciaal voor hun aangelegde mussenzones onder de dakpannen.[l]