Trekstoot tussen Jaspers en van Beers tijdens finale NK 2020. FOTO TON SMILDE
Trekstoot tussen Jaspers en van Beers tijdens finale NK 2020. FOTO TON SMILDE Foto: Ton Smilde

Barry van Beers reist eindelijk weer eens af

SINT WILLEBRORD - Na 2,5 maand thuiszitten reisde Barry van Beers afgelopen zaterdag weer eens af om een partijtje te driebanden. Dick Jaspers ontving van Beers als sparringpartner voor een vriendschappelijke wedstrijd. Deze werd, net als de privétrainingen van Jaspers, uitgezonden door Kozoom.com. Uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM.


Op 6 mei kwam het verlossende woord van Rutte: “Topsporters mogen weer binnen trainen met een sparringmaatje”. Dat liet Jaspers zich geen twee keer zeggen. In samenwerking met Kozoom, werd besloten om vanuit zijn privé biljartruimte een oefenwedstrijd te spelen tegen streekgenoot Barry van Beers.

“Inmiddels ben ik weer wel toe aan het spelen van een partij, al is het dan vriendschappelijk. Uiteraard train ik veel alleen, maar ik mis wedstrijdadrenaline, het toernooiritme en de contacten”, aldus van Beers.

Voor beide spelers staat hun leven volledig in het teken van driebanden. Op dit moment moeten zij hun tijd dus anders invullen en dit is een welkome afwisseling.


Afstand bewaren

De biljartzaal is ruim genoeg om 1,5 meter afstand te bewaren, ook dragen beiden een biljarthandschoen.

Het is even onwennig, normaal begint een wedstrijd met het schudden van de handen, maar dat is nu natuurlijk uit den boze. Om elkaar een prettige wedstrijd te wensen buigen ze even respectvol naar elkaar zoals ze bijvoorbeeld in Korea altijd al doen.


Geduchte tegenstander

Jaspers is een zeer gewaardeerde, maar geduchte tegenstander. Hem verslaan in eigen huis, op zijn eigen tafel waar hij dagelijks traint, zal geen gemakkelijke opgave zijn.

Van Beers is zich daar terdege van bewust. “Maar wie slaat nou een uitnodiging van de nummer 1 van de wereld af?”

Ze spelen naar 50 punten zonder tijdklok, want aan tijd hebben beide heren op dit moment geen gebrek. Voor van Beers is het moeilijk om in de wedstrijd te komen.

Hij krijgt ook weinig kansen, de series van de tegenstander vliegen rond zijn oren. Op het moment dat hij een bal op een haar na mist, scoort Jaspers een serie van 13. Dat hakt er flink in. In 8 beurten is er dan ook een flink gat geslagen: 32-8 voor Jaspers.

Ook in tijden van corona houdt Jaspers dus gewoon vast aan zijn geweldige vorm.


Binnen een uur beslist

Van Beers krijgt niet op tijd het juiste gevoel. Binnen een uur is de wedstrijd beslist in het voordeel van Jaspers, 50-12 in 14 beurten.

Barry: “Ik kwam niet in de wedstrijd, miste een paar keer waarop Dick goed antwoordde en dan is het moeilijk aanhaken. Dick kent zijn tafel door en door en ik kon er niet doorheen breken. Toch was het een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen”.

Dick: “Ik speelde heel regelmatig en heb natuurlijk een enorm voordeel van mijn eigen tafel. Het is jammer dat Barry niet kon scoren, maar een wedstrijd is nooit te voorspellen. Ik waardeer het enorm dat hij mijn uitnodiging heeft aangenomen. Het is denk ik een leuke opzet in deze periode waarin zo weinig kan en mag”.


Koffiedik kijken

Het werd dus helaas geen spannende en pittige strijd, maar alle partijen hebben hun uiterste best gedaan de vaste kijkers iets terug te geven.

Zowel Jaspers als van Beers kijken uit naar september.

Momenteel ziet het er naar uit dat dan de officiële wedstrijden in Nederland weer een vervolg gaan krijgen.

Hoe de internationale agenda voor de heren er dan uit gaat zien is nog koffiedik kijken.

Van Beers: "Ik hoop dat de geplande toernooien door zullen gaan, maar ik vrees dat internationaal alles tot 2021 wordt afgeblazen".[l]