Martien Schumacher: 'We hebben het schoolbestuur uiteindelijk losgekoppeld van het kerkbestuur om er een zelfstandige entiteit te van te maken' FOTO CORINE ROKS
Martien Schumacher: 'We hebben het schoolbestuur uiteindelijk losgekoppeld van het kerkbestuur om er een zelfstandige entiteit te van te maken' FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

‘Ik zing nog steeds, dat heb ik altijd heel leuk gevonden’

RUCPHEN - Martien Schumacher uit Rucphen is nooit te beroerd geweest om zich als vrijwilliger in te zetten voor de lokale samenleving. Als beloning hiervoor is hem afgelopen maand een Koninklijke onderscheiding toegekend en mag hij zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Vanwege het coronavirus is hem het bijbehorende lintje nog niet officieel uitgereikt. Dat gebeurt op een nog nader vast te stellen tijdstip. De toekenning van de onderscheiding verraste hem, vertelt de 78-jarige Schumacher, maar hij is er niet minder blij mee. “Het is toch een soort van erkenning en waardering voor wat ik mijn hele leven naast mijn gewone werk als vrijwilliger heb gedaan”.


Kerkbestuur

In de jaren ‘70 belandde hij in Rucphen, waar hij bij de Gemeente Rucphen hoofd van de Sociale Dienst werd. “Maatschappelijk ben ik toen vrij snel ingeburgerd”, aldus Schumacher. “Vanuit mijn baan was het maar een kleine stap om ook als vrijwilliger actief te worden voor de lokale samenleving. Al snel kwam ik terecht bij de Martinusparochie in Rucphen, die moeite had om kandidaten te vinden voor het kerkbestuur dat tevens het bestuur was van de Sint Martinusschool. Een bestuur dus met een omvangrijke taak, want de belangen van de Martinuskerk, de Martinusschool én kleuterschool Heksenketeltje moesten worden behartigd. We hebben het schoolbestuur uiteindelijk losgekoppeld van het kerkbestuur om er een zelfstandige entiteit te van te maken. Dat had deels met secularisatie te maken. De leden van een schoolbestuur hoeven immers niet per se kerkelijk georiënteerd te zijn. Het paste ook wel in die tijd, richting jaren ’80”.


Basisonderwijs

Uiteindelijk was Schumacher van 1980 tot 1992 ook secretaris van de Stichting Katholiek Basisonderwijs Rucphen, waarbij hij een grote rol speelde in het samengaan van de kleuter- en lagere school in de basisschool. De komst van het basisonderwijs, ter vervanging van de vertrouwde lagere school en kleuterschool, bracht volgens hem veel werk met zich mee. “Dat was in 1985. In de aanloop daar naartoe hadden we maandelijks een vergadering met het schoolbestuur. Iedere keer kon ik ter voorbereiding dan weer door het Ministerie van Onderwijs toegezonden circulaires doornemen, vaak een stapel van wel 15 of 20 centimeter hoog. Gelukkig was ik het vanuit mijn baan gewend om ambtelijke stukken door te lezen”.


Centrumplan

Ook de Martinuskerk vroeg de nodige aandacht, zo maakt hij duidelijk. “Het kerkbezoek liep terug. Via het invoeren van een strak financieel beleid hebben we geprobeerd de zaak zo goed mogelijk overeind te houden. Op zeker moment doet zich dan de vraag voor of je, met het oog op de toekomst, nog veel geld in het kerkgebouw moet steken. Hierop hebben we contact gehad met de Gemeente Rucphen en is uiteindelijk het Centrumplan uit de koker gerold. Zo verrijst achter de kerk, op de plaats van het inmiddels gesloopte gemeenschapshuis De Vaart, een appartementencomplex. Ook het parochiekerkhof, waar in overleg met familie en nabestaanden de grafzerken zijn weggehaald, krijgt een andere bestemming. Het is de bedoeling dat hier een dorpspark komt te liggen. Daarbij is ervoor gezorgd dat het park dezelfde padenstructuur krijgt, zodat er niet wordt gelopen over plaatsen waar nog stoffelijke resten liggen. Hiernaast wordt het bestaande kerkhofmonument voor het park behouden”.


Signum Magnum

Als vrijwilliger is Martien Schumacher nog altijd actief voor het kerkkoor van de Martinuskerk, waar hij sinds 2003 de rol van secretaris vervult. “Ik ben in 1973 lid geworden en zing nog steeds. Dat heb ik altijd heel leuk gevonden. Samen met Cees de Bruijn heb ik in 1987 ook nog het Gregoriaans mannenkoor Signum Magnum opgericht. Dat bestond uit koorzangers uit de diverse dorpen van de gemeente Rucphen. Bij de start hebben we alle koren daar bezocht om mannelijke leden te vragen ook lid van ons koor te worden. Signum Magnum was een groot succes. We traden iedere maand wel ergens op. In ieder geval telkens in iedere kern in de gemeente Rucphen en daarnaast ook in parochies in de omgeving. We begonnen met dertig man, maar mensen leven niet eeuwig en na verloop van tijd begonnen we allemaal op leeftijd te komen. Op zeker moment was nog de helft van de koorleden over en werd tijdens een ledenvergadering duidelijk dat niet iedereen het nog zag zitten om door te gaan. We besloten het niet dood te laten bloeden en hebben in 2012, bij het 25-jarig bestaan, een streep onder Signum Magnum gezet. Het was een afscheid en een jubileumfeestje ineen”.


Politiek

De afdeling van het CDA in Rucphen heeft eveneens jarenlang profijt gehad van de vrijwillige inspanningen van Schumacher. Maar liefst dertig jaar lang vervulde hij er de functie van secretaris. “Na het bijwonen van een vergadering ben ik 1986 lid geworden”, vertelt hij. “Ze hadden vervolgens al gauw door: ‘Die kunnen we goed gebruiken’, haha. Maar het is een hechte club. De meeste mensen blijven er heel lang bij. Samen met voorzitter Adrie Konings heb ik lang de kar getrokken. Ik zit nog altijd in het algemene bestuur. De functie van secretaris is overgenomen aan een jonger iemand die daar wel ambitie in had. Op zo’n moment moet je wel zo fair zijn om iets over te dragen, vind ik”. Zijn werkzaamheden voor een politieke partij deed anderen soms de wenkbrauwen fronsen, weet Martien Schumacher. “Sommigen vonden het raar dat ik dit vrijwilligerswerk deed, maar het gebeurde met toestemming van het gemeentebestuur. Ik heb mijn baan en mijn vrijwilligerswerk voor het CDA altijd strikt gescheiden gehouden. Je moet er stevig voor in je schoenen staan, maar dat was voor mij geen probleem. Ik had ook geen politieke ambities om bijvoorbeeld raadslid of wethouder te worden. Dan had ik mijn baan bij de Gemeente Rucphen moeten opgeven en dat wilde ik onder geen beding”.


Goede doelen

Martien Schumacher staat verder aan de wieg van de in 1985 mede door hem opgerichte serviceclub Kiwanis Halderberge-Rucphen. De club begon ooit in Oudenbosch in de gemeente Halderberge, maar werd in de loop der tijd door steeds meer leden uit de gemeente Rucphen versterkt. De club houdt ieder jaar een aantal activiteiten om geld te genereren voor goede doelen welke steevast zijn gerelateerd aan kinderen. “Het gaat hierbij veelal om lokale goede doelen. Zo hebben we een behoorlijke som geld beschikbaar gesteld voor leesmiddelen voor de VoorleesExpress”, vertelt Schumacher, die zich gedurende één jaar clubpresident mocht noemen en al geruime tijd deel uitmaakt van de Commissie Goede Doelen.


Netwerk

Ook als belangenbehartiger van Alzheimer West-Brabant staat Martien Schumacher zijn mannetje. Hij vat zijn taak samen als ‘mijn oren en ogen de kost geven voor wat betreft de zorg voor dementerende ouderen én partijen met elkaar verbinden’. Dat laatste is eveneens een van de speerpunten van de Lokale Alliantie Veilig ouder worden in Rucphen, door Schumacher opgericht samen met Denie de Jong en Max Hoedeman. “Die is op drie poten gestoeld: het tegengaan van financieel misbruik, zorg voor personen met dementie en het tegengaan van eenzaamheid. In de Lokale Alliantie zitten zo’n dertig organisaties (zowel professionele- als vrijwilligersorganisaties die op de één of andere manier allemaal met ouderenzorg te maken hebben. Een groot netwerk van partijen die elkaar kennen en ook met elkaar willen samenwerken. Het maakt dat de lijnen kort zijn en er altijd een gerichte verwijzing naar de juiste partij kan plaatsvinden.[l[

Het inmiddels ter ziele gegane Gregoriaans koor Signum Magnum. FOTO COLLECTIE MARTIEN SCHUMACHER