Alex Wagemakers: 'Sprundel beschikt nu over een evenementenplein dat van alle gemakken is voorzien' FOTO CORINE ROKS
Alex Wagemakers: 'Sprundel beschikt nu over een evenementenplein dat van alle gemakken is voorzien' FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

In Sprundel weet iedereen Alex Wagemakers te vinden

SPRUNDEL - Voor al zijn verdiensten voor de Sprundelse gemeenschap kreeg Alex Wagemakers onlangs een Koninklijke onderscheiding toegekend. Het maakt dat hij zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. De supervrijwilliger blijft er echter nuchter onder: “Als je iets doet, dan moet je het goed doen”, vindt hij.


DOOR ADDO SPRANGERS


Een mens heeft slechts één paar handen, maar in het geval van Alex Wagemakers kunnen daar vraagtekens bij worden gezet: zó druk is man met al zijn vrijwilligersactiviteiten. In ‘normale’ tijden althans, want het coronavirus heeft er de voorbije tijd tot zijn spijt voor gezorgd dat hij het wel wat stilletjes begint te vinden. Het was naar eigen zeggen dan ook uit pure verveling dat hij ruim een maand geleden besloot zijn tuin aan te pakken. Alsof het zo moest zijn, kreeg hij prompt een telefoontje van burgemeester Marjolijn van der Meer Mohr die hem vertelde dat hem een Koninklijke onderscheiding was toegekend.


Waardering

“Ik ken de burgemeester al langer omdat ik verschillende jaren Prins Carnaval in het Nachtuilenrijk ben geweest”, vertelt Alex Wagemakers. “Het telefoontje kwam echt uit de lucht vallen. ‘Hallo, met Marjolijn’, klonk het, waarna ze mij het nieuws vertelde. “We komen zo een foto maken’, werd er even later nog gezegd, terwijl mijn kop nog onder het zand zat. ‘Nou, dan zal ik maar even iets anders aantrekken’, antwoordde ik toen. Ik was compleet verrast. Het lintje zelf heb ik nog tegoed. Normaal zou je een feestje bouwen. Wat dat betreft is het een vreemde tijd om een lintje te ontvangen, al is de waardering er niet minder om”.


De Branden

Alex Wagemakers is een geboren en getogen Zundertenaar. In 1997 verkaste hij naar Sprundel vanwege de liefde. “Mijn toenmalige vriendin kwam uit Sprundel”, vertelt hij. “Omdat de huizen hier goedkoper waren, besloten we in Sprundel te gaan wonen. Mijn buurvrouw zat bij wijkvereniging De Branden en ik hielp haar af en toe een handje mee. Al snel werd ik namens de wijkvereniging benaderd door bestuurslid Ad Bouwmeester. ‘Alex, gij ben graag bezig’, concludeerde hij. Dat klopte en begin 2000 was ik penningmeester bij de wijkvereniging. In 2003 werd ik secretaris en sinds 2012 ben ik voorzitter”.


Oud papier

Van het één kwam het ander namens de wijkvereniging nam Alex Wagemakers vervolgens ook zitting in de Verenigingsraad van het dorp Sprundel, verantwoordelijk voor onder meer de Kerstmarkt, de aanleg van de schaatsbaan en de organisatie van de jaarlijkse Sint Jansfeesten. “Daarnaast help ik mee bij de organisatie van de carnavalsmiddag, de sinterklaasmiddag voor de kinderen, de Sinterklaasbrunch voor de ouderen, noem maar op. Om dat allemaal te kunnen bekostigen, zamelen we iedere eerste donderdag van de maand oud papier in. Aan die inzameling draag ik zelf toch ook zeker zes tot tien keer per jaar mijn steentje bij”.


Sint Jansfeesten

“De Sint Jansfeesten werden voorheen gehouden door de plaatselijke afdeling van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ)”, vervolgt hij.


’Ik heb een tekening voor jullie gemaakt omdat jullie altijd zulke leuke dingen doen’


“Twintig jaar geleden stopte die groep daar echter mee. Dat betkende dat er geen Sint Jansfeesten meer zouden zijn. Om het evenement te behouden zijn we er met de wijkverenigingen op ingesprongen. Dat ging goed tot er zes of zeven jaar gelden een beetje de klad in kwam. Met zes personen hebben we er vervolgens opnieuw de schouders onder gezet en kon het feest op die manier worden voortgezet. Dat levert mooie reacties op. Zo stond ik op een gegeven moment op te bouwen toen er een kindje naar me toe kwam. ’Ik heb een tekening voor jullie gemaakt omdat jullie altijd zulke leuke dingen doen’, zei ze. Dat doet me dan wel iets”.


Sleuteluitreiking

Zoals gezegd raakte Alex Wagemakers ook betrokken bij de viering van het carnavalsfeest in Sprundel. Bij CV De Nachtuilen vervulde hij als Prins Lex 1 zes jaar de rol van leutvorst en mocht hij zich ook nog een jaartje uitleven als Grootste Boer. ”Tegenwoordig ben ik op de achtergrond alleen nog bezig met de carnavalskrant en de sponsoring”, verontschuldigt hij zich bijna. “En ik help mijn vrouw mee die penningmeester is. De leukste carnavalsherinnering? Eén van de mooiste dingen als Prins Carnaval vond ik toch wel de jaarlijkse Sleuteluitreiking op het gemeentehuis met alle leutvorsten van de kerkdorpen en het college. Daarbij kon ik als Prins Carnaval in een praatje van tien minuten heerlijk de politiek op de hak nemen. Ik ben altijd bezig om zaken voor elkaar te krijgen, of het nu gaat om de organisatie van een evenement, de inzameling van oud papier of een hondenpoepproject vanuit de wijkvereniging. Bij de Gemeente Zundert kom je dan altijd dezelfde mensen tegen”.


Evenementenplein

Dat laatste maakte het voor Alex Wagemakers eenvoudig om aan de bel te trekken toen de evenementen moesten verhuizen naar het Kloosterplein. “Ik heb een technische achtergrond en ben zelf in het bezit van 600 meter kabels en stroomverdelingsapparatuur.


'Als je iets doet, moet je het goed doen'


Toen de verhuizing van evenementen naar het Kloosterplein aan de orde kwam, heb ik direct contact opgenomen met de Gemeente Rucphen. ’Ik wil putten en buizen in de grond voor een ondergronds leidingnetwerk waar kabels doorheen kabels doorheen kunnen’, heb ik toen gezegd. Als je iets doet, moet je het goed doen. Ook heb ik me hard gemaakt voor de komst van een evenementenkast. Daar is de Gemeente Rucphen in meegegaan. Hierdoor beschikt Sprundel nu over een evenementenplein dat van alle gemakken is voorzien”.


Barvrijwilliger

“Eigenlijk bellen ze me overal voor”, besluit hij. “Zo bied ik technische ondersteuning bij het Beach Soccer van SV Sprundel, zodat op led-schermen mooi de uitlagen en de namen van de sponsoren zijn te zien. In maart zou ik eigenlijk zijn begonnen als barvrijwilliger bij Dorpswerk Sprundel, maar vanwege het coronavirus moest dat even wachten. Ach, ik had nog een gaatje vrij in de agenda. ‘Dat kan er ook nog wel bij’, dacht ik”.[l]

Carnaval in het Nachtuilenrijk: Alex Wagemakers (uiterst rechts) als Grootste Boer Lex. FOTO CORINE ROKS