Hoe groot de financiële impact van het coronavirus zal zijn is volgens wethouder René Lazeroms nu onmogelijk te bepalen. FOTO CORINE ROKS
Hoe groot de financiële impact van het coronavirus zal zijn is volgens wethouder René Lazeroms nu onmogelijk te bepalen. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

'We hebben als Gemeente Rucphen voldoende vlees op de botten'

RUCPHEN - Met een positief saldo van 1,7 miljoen euro op de jaarrekening 2019 heeft de Gemeente Rucphen in financieel opzicht een goed resultaat behaald. De jaarrekening werd donderdagavond besproken in de commissie Algemeen Bestuur en Middelen en wordt op woensdag 17 juni in de gemeenteraad tegen het licht gehouden. Wethouder René Lazeroms verwacht positieve reacties: "We hebben als Gemeente Rucphen voldoende vlees op de botten".


DOOR ADDO SPRANGERS


Dat laatste blijkt al wel uit het weerstandsvermogen. Dat is een ratio die aangeeft in hoeverre een organisatie eventuele calamiteiten financieel kan opvangen en die de verhouding tussen de beschikbare en benodigde weerstandscapaciteit weergeeft. De Gemeente Rucphen streeft naar een gecorrigeerd ratio (middelen die niet als dekking kunnen worden gebruikt worden dan buiten beschouwing gelaten) tussen 1,0 en 1,4. Dat wordt beoordeeld als 'voldoende'. Wethouder René Lazeroms: "De gecorrigeerde ratio voor de jaarrekening 2019 is 1,7 en dat is ‘ruim voldoende’. Hierdoor is er een bedrag van 727.042 euro aan vrij besteedbare ruimte binnen de algemene reserve. Door het goede weerstandsvermogen hebben we voldoende vlees op de botten om onze financiële huishouding te besturen. Daar zijn we als ambtelijke organisatie en als college trots op".


Restantbudgetten

Het college stelt voor het batig saldo van officieel 1.730.599,11 euro te bestemmen aan verschillende reserves.


'Ruim 3,5 ton aan vorig jaar toegekende budgetten voor projecten die in 2019 nog niet zijn uitgevoerd'


Een bedrag van 372.618 euro zou hierbij naar de Reserve Restantbudgetten moeten gaan. "Het gaat hierbij om budgetten die vorig jaar zijn toegekend aan incidentele projecten welke in 2019 nog niet zijn uitgevoerd", legt wethouder René Lazeroms uit. "Die budgetten worden dan overgebracht naar 2020. Vaak gaat het om projectjes op het gebied van het Sociaal Domein die pas op het einde van het jaar zijn toegekend".


GIDS-regeling

Daarnaast wordt voorgesteld om een bedrag van 6.713 euro toe te voegen aan de Reserve mutaties Decembercirculaire. Het geld is bedoeld voor de uitvoering van de vanuit het actieprogramma Kansrijke Start geïnitieerde regeling Gezond in de Stad (GIDS), waartoe de Gemeente Rucphen bij de meicirculaire vanuit het Ministerie van VWS een eerste bedrag kreeg toegekend. Bij de decembercirculaire is 6.713,00 euro beschikbaar gesteld voor de periode 2019 tot en met 2021.


Duurzaamheid

Het college stelt tevens voor om een bedrag van 237.098 euro aan de nieuw te vormen Reserve Duurzaamheid toe te voegen. Het bedrag is opgebouwd uit drie vanuit het Rijk verstrekte subsidies In het kader van duurzaamheid en heeft betrekking op de onderdelen Energieloket (25.000 euro), Transitievisie warmte (202.101 euro) en Wijkaanpak (9.997 euro). Het is de bedoeling dat de middelen worden ingezet voor uitwerking van eerder vastgesteld beleid op het gebied van duurzaamheid.


Incidentele activiteiten

Aan de nieuw te vormen Reserve Activiteitensubsidies wil het college een bedrag van 25.000 euro toevoegen.


'College wil subsidies voor incidentele activiteiten snel kunnen toekennen'


"Het gaat hierbij om een reserve bedoeld voor incidentele activiteitensubsidies, die ook nooit groter mag zijn", aldus wethouder René Lazeroms. Voor de eventuele toekenning van een subsidie vanuit deze reserve wil het college worden geautoriseerd door de raad, zodat subsidies zo nodig binnen zeer korte tijd kunnen worden toegekend.


Bijenlandschap West-Brabant

Voorts stelt het college voor om een bedrag van 15.469 euro toe te voegen aan de nieuw te vormen Reserve Bijenlandschap. Bijen leveren een meer dan belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is zelfs noodzakelijk voor meer dan driekwart van de voedingsgewassen. Alle reden dus om bijen en andere bestuivers te koesteren en hun leefgebied te verbeteren. Om van dat laatste serieus werk te maken, hebben enkele tientallen verschillende partijen in West-Brabant - onder wie kartrekker Gemeente Rucphen - zich verenigd in het Bijenlandschap West-Brabant. Volgens wethouder René Lazeroms is het van belang genoemd bedrag blijvend te reserveren. "Bovendien zijn wij kashouder van Bijenlandschap West-Brabant", vertelt René Lazeroms. "Er zijn ook bijdragen van andere gemeenten mee gemoeid".


Klimaatadaptatie

Aan de nieuw te vormen Reserve Ruimtelijke Klimaatadaptatie ziet het college graag een bedrag van 6.000 euro toegevoegd. In het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie zijn middelen gereserveerd voor uitvoeringspilots op het gebied van ruimtelijke adaptatie. Vier gemeenten, waaronder de Gemeente Rucphen, hebben in 2019 een bijdrage voor de pilots 'financiële prikkels' ontvangen. In deze pilots worden private partijen gestimuleerd om klimaatadaptatiemaatregelen te nemen op eigen terrein, waartoe een aanvraag- en selectieprocedure heeft plaatsgevonden. De Gemeente Rucphen heeft hiervoor een bedrag ontvangen van 12.000 euro. Omdat de pilots betrekking hebben op de jaren 2019 en 2020, is het bedrag verdeeld over deze twee jaren, zodat een bedrag van 6.000 euro wordt gereserveerd wordt voor 2020.


Coronavirus

Het coronavirus (COVID-19) heeft geen financiële gevolgen voor de jaarrekening 2019, maar wel voor veel beleidsterreinen van de begroting 2020 en mogelijk voor de jaren daarna, zo maakt wethouder René Lazeroms duidelijk. Hoe groot de financiële impact zal zijn is volgens hem nu onmogelijk te bepalen. "Stel dat verenigingen of gemeenschapshuizen straks problemen hebben met het betalen van hun rekeningen omdat ze geen barinkomsten of zaalhuurinkomsten hebben gehad. Door nu geld te reserveren, kunnen we straks - bij voldoende bewijs - een afweging maken om als Gemeente Rucphen wel of niet bij te springen. We doen echter geen toezeggingen. Er zijn nog heel veel vraagtekens. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk wat het coronavirus in de uitkeringssfeer gaat doen". 'Last but not least' stelt het college daarom voor om een bedrag van 1.067.701,11 te reserveren als buffer voor financiële risico’s die in 2020 en verder voortvloeien uit de coronacrisis.[l]

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij de Gemeente Rucphen. Het college stelt nu voor om een bedrag van 237.098 euro aan de nieuw te vormen Reserve Duurzaamheid toe te voegen. FOTO PIXABAY