De 'finishing touch' door wethouder René Lazeroms als bekroning van de herinrichting van de Kaaistraat. FOTO CORINE ROKS
De 'finishing touch' door wethouder René Lazeroms als bekroning van de herinrichting van de Kaaistraat. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Kaaistraat in Sint Willebrord is nu echte woonstraat

SINT WILLEBRORD - De Kaaistraat in Sint Willebrord is weer open. Wethouder René Lazeroms en projectleider Nico van Peer van Aannemersbedrijf Lindeloof B.V. legden afgelopen week de laatste hand aan de woonstraat die voorheen vooral diende als ontsluitingsroute voor verkeer van en naar de A58.


DOOR ADDO SPRANGERS


De Kaaistraat is versmald, uitgerust met snelheidsremmende maatregelen, mooie trottoirs, aparte parkeervakken en vooral veel groen. Twee maanden eerder dan gepland is het project opgeleverd, Vuelta-proof en ruim voor de doorkomst van de Spaanse Klassieker die op 16 augustus stond gepland.


'Twee maanden eerder dan gepland is het project opgeleverd'


Half april vorig jaar werd gestart met de reconstructie van de Kaaistraat en het gedeelte van de Bremstraat tussen de Kaaistraat en Poppestraat in Sint Willebrord. Hierbij werd meteen de riolering aangepakt.


Woonstraat

Voor de klus werd een bedrag van zo'n twee miljoen euro uitgetrokken. In de aanloop naar de werkzaamheden sprak wethouder René Lazeroms dan ook met recht van een groot project. "De Kaaistraat en een stuk van de Bremstraat zijn toe aan een grondige opknapbeurt", liet hij toen weten. "De Kaaistraat is uitgegroeid van een doorgaande verkeersader richting bedrijventerrein De Nijverhei en terug. Daar willen we nu weer een echte woonstraat van maken. We willen de Kaaistraat zogezegd weer teruggeven aan het dorp."


Frisse uitstraling

Dat laatste is nu gebeurd. Waar voorheen nog beton de boventoon voerde, is nu gezorgd voor een meer passende inrichting van een woongebied met een frisse uitstraling voor wat betreft wegdek, trottoir, groen en parkeerplaatsen. De inwoners van Sint Willebrord zijn er vanaf het allereerste begin nauw bij betrokken geweest. In het laatste kwartaal van 2018 werd het inspraaktraject doorlopen, waarna het college in december het inspraakverslag vaststelde. De dertig ontvangen zienswijzen leidden vervolgens niet tot fundamentele wijzigingen in het ontwerp. Zo werden enkele uitritten aangepast en kreeg een aantal bomen een andere plek. Hiernaast werd ervoor gekozen om van de aansluiting met de Vosdonkseweg een voorrangskruising te maken in plaats van een uitrit."


30 km-weg

Zowel de Kaaistraat als de Bremstraat zijn nu smaller en hebben een rijloper in het midden gekregen, met daarnaast fietssuggestiestroken. Met de nieuwe inrichting is de voormalige 50 km-weg omgetoverd in een 30 km-weg met snelheidsremmende maatregelen bij de zijstraten. Dit moet vrachtverkeer ontmoedigen om van de weg gebruik te maken. Nieuw zijn ook de brede trottoirs. Daarnaast is er de nodige ruimte gecreëerd voor bomen, plantsoenen en parkeerplaatsen. Bij het aanleggen van de beplanting en het planten van de bomen is het verzoek van de inwoners van de straten ingewilligd: er is unaniem gekozen voor veldesdoorn als boom en met een grote meerderheid voor hulst in de aan te leggen plantvakken. Dat garandeert de frisse uitstraling die de Gemeente Rucphen voor ogen heeft, zo maakte wethouder René Lazeroms eerder al duidelijk. "Het voordeel van hulst is namelijk dat het ook in het najaar en tijdens de winterperiode zijn kleur behoudt."


Riolering

Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de Kaaistraat en de Bremstraat heeft Brabant Water een deel van haar leidingen vervangen en is meteen ook de riolering aangepakt. Met de aanleg van een infiltratieriool - wat verband houdt met het veranderende klimaat - beschikken de gereconstrueerde straten nu over een gescheiden rioolstelsel. Vuil water wordt via buizen van het 'gewone' riool afgevoerd. Voor het regenwater is er het infiltratieriool. Valt er veel regen in één keer, dan vindt afvoer via buizen plaats. In andere gevallen loopt het water de bodem in, mits deze niet is verzadigd. Zo wordt het regenwater optimaal benut.[l]