Muzikanten NEO mogen weer

RUCPHEN - Diverse digitale opnames en filmpjes hebben we inmiddels met veel plezier gemaakt en met u gedeeld, maar natuurlijk gaat er niets boven écht samen muziek maken. Eindelijk is het zover, na maanden van repetities achter de telefoon of laptop mogen eindelijk ook blazers vanaf deze week weer fysiek samen repeteren.


Donderdag 6 maart hebben de leden van jeugdorkest en harmonie A-orkest voor het laatst fysiek samen gerepeteerd. Vanaf 2 juni is Agora weer voorzichtig open voor haar gebruikers. De repetities voor slagwerkgroep en harmonie-slagwerksectie van NEO zijn vorige week al gestart en ook de 1-op-1 individuele muzieklessen mogen weer plaatsvinden in Agora. Uiteraard met inachtneming van de algemene richtlijnen van het RIVM en het protocol van Agora. De KNMO (landelijke muziekbond) adviseerde blaasensembles (zoals harmonieën en fanfares) nog niet samen te repeteren, en eerst de resultaten van nader onderzoek naar de verspreiding van aerosolen (kleine druppeltjes) in de lucht af te wachten. Afgelopen weekend werd in een aanvullend concept-protocol duidelijk dat we weer samen mogen repeteren, onder bepaalde strikte voorwaarden. Begin deze week werd bekend dat het protocol definitief is goedgekeurd. Dat betekent dat we deze week, na 14 weken, eindelijk weer gezamenlijke (groeps) repetities kunnen plannen. Met het gehele orkest is helaas nog niet mogelijk. Enerzijds omdat er op dit moment sowieso nog maar 30 personen in de zaal mogen en anderzijds omdat de zaal niet groot genoeg is om voor meer dan 50 blazers de volgens het aanvullende protocol vereiste onderlinge afstand te kunnen realiseren. Maar desondanks, we mogen en gaan weer beginnen.

De groepsrepetitie van donderdag 11 juni, met de kopersectie van NEO, dient als een soort pilot. Na deze groepsrepetitie bekijken we wat er de komende weken verder mogelijk is. Maar, het belangrijkste: "we mogen weer!"[l]