Hoopjes zand van pluimvoetbijen
Hoopjes zand van pluimvoetbijen Mans de Jong

Wat zijn die hoopjes zand op straat

RUCPHEN - In sommige delen van een wijk, waar de zon een groot deel van de dag op de stenen schijnt liggen vaak kleine geel of bruingele hoopjes zand. Vaak wordt gedacht dat mieren deze hoopjes zand maken.


Een deel van de hoopjes worden veroorzaakt door alleen levende wilde bijen. Inmiddels weten wij als mensen ook dat stenen die door de zon worden beschenen vaak lang warm blijven en de wilde bijen wisten dat voor wij mensen dat wisten. Zij graven in de voegen van klinkers en tegels nestgangen die naar hun nest leiden. In deze nesten leggen ze eitjes waarbij al voedsel in de vorm van stuifmeelballetjes wordt achter gelaten voor het moment waarop de larven uit de eitjes komen, deze onmiddellijk te eten hebben. Wat voor ons zichtbaar is een kleine hoopje zand met in het midden een gaatje met een doorsnee van een halve cm. Nadat de larven zijn volgroeid verpoppen deze zich om later als wilde bij het nest te verlaten om op zoek te gaan naar bloemen waar ze stuifmeel en nectar halen.


Onmisbaar en heel nuttig

Wilde bijen steken niet. Ze zijn onmisbaar en zijn heel nuttig omdat zij voor ons mensen bloemen bevruchten van voedselgewassen zoals appels, peren en vele soorten groenten. Laat ze vooral met rust en neem eens de tijd om naar hun werkzaamheden te kijken als zij zand naar boven halen tijdens hun graafwerkzaamheden van hun nestgang en nest. Op deze manier naar de Natuur kijken maakt mensen vaak geestelijk rijker. In ons land komen 359 soorten wilde bijen voor, waaronder een aantal hommelsoorten.[l]