Inwoners geven ondersteuning vanuit Wmo in Rucphen een 7,4

RUCPHEN - Inwoners uit de gemeente Rucphen zijn tevreden over de ondersteuning die zij ontvangen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit het cliëntervaringsonderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd.


DOOR ADDO SPRANGERS


Het aantal inwoners dat de Wmo kent en weet met welke vragen zij hier terecht kan, neemt langzaam toe, zo wijst het onderzoek uit. Cliënten voelen zich serieus genomen (83%) en ervaren dat er echt samen met hen naar een oplossing voor de hulpvraag wordt gezocht (75%). In het algemeen is de tevredenheid van cliënten over de ondersteuning via de Wmo ruim voldoende. Wel zijn de cliënten in 2019 iets minder tevreden over de snelheid waarmee zij zijn geholpen. Desondanks wordt er andere categorieën hoog gescoord. Cliënten vinden dat de ondersteuning aansluit op de hulpvraag en de wensen en behoeften. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de cliënten het keukentafelgesprek gemiddeld een 7,4 waarderen. Dit gemiddelde ligt hoger dan in 2017 (6,8) en in 2018 (7,1). Hiernaast is driekwart van de cliënten is van mening dat in het keukentafelgesprek gezocht is naar een oplossing van de beperking, 83% voelt zich serieus genomen en - 80% vindt de geboden ondersteuning passend bij de hulpvraag die men had. Lang niet alle cliënten blijken overigens op de hoogte van de mogelijkheid tot onafhankelijke cliëntondersteuning. Het dit jaar vastgestelde percentage is 40%. Dit ligt iets hoger dan vorig jaar (37%).


Respons

Wethouder Suzanne Breedveld-De Ruiter spreekt van een mooie score waar ze trots op is. “We streven ernaar de ondersteuning elk jaar te verbeteren. De uitkomsten laten zien dat we op de goede weg zijn en maken ook duidelijk waar we nog iets te doen hebben.” In totaal ontvingen 729 cliënten een uitnodigingsbrief met het verzoek om deel te nemen aan het onderzoek. 353 cliënten hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Dit is een respons van 49%.[l]