PVV-raadslid Brigitte Clercx (links), hier op de foto met fractieleider Ad Vissenberg. FOTO CORINE ROKS
PVV-raadslid Brigitte Clercx (links), hier op de foto met fractieleider Ad Vissenberg. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

PVV-fractie wil uitleg over verklaring rond 'onder vuur nemen' Halsema

RUCPHEN - ‘Burgemeesters, gemeenten en Veiligheidsregio’s vinden het onbehoorlijk dat Femke Halsema onder vuur is genomen’, zo berichtten diverse media na kritiek op haar functioneren omdat ze verzuimde in te grijpen bij de massale demonstratie in haar stad op 1 juni. PVV-raadslid Brigitte Clerx is benieuwd naar het standpunt van burgemeester Marjolein van der Meer Mohrin deze kwestie.

DOOR ADDO SPRANGERS


Bij de betoging tegen het politiegeweld bij de dood van de Amerikaan George Floyd, op zondag 1 juni op de Dam in Amsterdam, lapten de demonstranten de coronaregels massaal aan hun laars. Vanwege de enorme drukte - op de Dam verzamelden zich duizenden betogers - was het houden van anderhalve meter afstand ook praktisch onmogelijk. Femke Halsema zag echter geen reden om de demonstratie te laten afbreken omdat er onvoldoende afstand werd gehouden. “Demonstratievrijheid is een heel groot goed”, zo legde zij aan de Amsterdamse zender AT5 uit. “De driehoek ziet geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is hij ook te belangrijk en bovendien zijn mensen zelf verantwoordelijk.”


Kritiek

Haar verzuim om in te grijpen kwam burgemeester Femke Halsema op veel kritiek te staan, onder meer in de Tweede Kamer. In de nasleep berichtten verschillende media vervolgens ‘dat de burgemeesters, gemeenten en Veiligheidsregio’s het onbehoorlijk vinden dat Femke Halsema onder vuur is genomen’.


Standpunt

Een uitspraak die voor Brigitte Clerx van de Rucphense PVV-fractie reden is om in de pen te klimmen. Zo is zij benieuwd of burgemeester Marjolein van der Meer Mohr kennis heeft genomen van de berichten in de media en of zij door het journaille is bevraagd over dit onderwerp. Mocht dit laatste het geval zijn, dan wil het raadslid van Marjolein van der Meer Mohr weten of dit is gebeurd in haar hoedanigheid als burgemeester, als lid van de Veiligheidsregio of in beide hoedanigheden. “Zo nee, hoe kan het dan zijn dat dit bericht aangeeft dat allen achter dit standpunt staan?”, vraagt Clerx zich in haar schrijven verder af. “En gaat de burgemeester daar dan op reageren naar de instanties om aan te geven dat ze dit standpunt niet deelt?”


Uitleg

Brigitte Clerx is bovendien benieuwd of de burgemeester kan uitleggen wat bedoeld wordt met de quote: ‘De wijze waarop parlementariërs zich over haar uitlieten ’past niet in ons democratisch bestel’. Hiernaast stelt zij burgemeester Marjolein van der Meer Mohr de vraag of zij het met de PVV eens is dat juist het democratisch proces de basis is voor een juiste en optimale controle van het college en het functioneren van een burgemeester. ‘Last but not least’ heeft Brigitte Clercx nog één prangende vraag: “Hoe kan de burgemeester uitleggen naar onze eigen inwoners dat elders grote mensenmassa’s onbestraft bij elkaar kunnen komen en er steeds aangegeven wordt dat ieder zich moet houden aan de regels in de verordeningen die er nu liggen?”[l]